Condamnații pe viață îl aduc pe HAMLET în închisoare

dsc00360(reportaj realizat de Impuls TV și difuzat de Associated Press   http://www.apvideohub.com/)

Cel mai securizat penitenciar din Republica Moldova s-a transformat în teatru. Pentru prima dată în istoria țării, 11 din cei peste 100 condamnați pe viață din penitenciarul nr.17 din Rezina au jucat spectacolul “Hamlet” de William Shakespeare, adaptat de regizorii moldoveni la viața de după gratii.
„A fi sau a nu fi. Asta e întrebarea” la care au încercat să răspundă actorii de după gratii. În cele 90 de minute, cât a durat spectacolul, deținuții de la Rezina au experimentat personal drama personajelor din Hamlet.
Deținuții susțin că niciodată nu s-au gândit, că vor juca pe scenă. La libertate ei nu au avut nicio tangență cu teatrul. Experiența acumulată alături de actorii de la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău i-a determinat să-și schimbe viziunea despre viață și artă.
Grație profesioniștilor de la teatru, în ultimele cinci luni, viața prizonierilor s-a transformat radical. După o perioadă de izolare de 10, 15 și 20 de ani, ei s-au simțit liberi și pe teritoriul închisorii. Actorii spun că le este greu să se despartă de prietenii lor din penitenciar.
„Hamlet Proces” este un spectacol adresat întregii societăți. Scenele au fost adaptate și reflectă momente reale din viața condamnaților. Prin intermediul spectacolului, organizatorii evenimentului au scopul de a schimba atitudinea întregii societăți față de deținuți.
Prezent la spectacol, Vladimir Cebotari, ministrul Justiției, a menționat că deținuții au nevoie de asistență și reabilitare psihologică. Asta i-ar ajuta pe ei să se debaraseze de comportamentul lor infracțional.
Proiectul teatral de la Rezina “Sprijin acordat sistemelor de executare, probațiune și reabilitare în Moldova” este realizat de Centrul de arte Coliseum în comun cu Departamentul Instituțiilor Penitenciare din Moldova, la inițiatia Misiunii Norvegiene de Experți pentru Promovarea Supremației Legii în Moldova (NORLAM). Prin intermediul acestuia, finanțatorii vor să ajusteze justiția moldovenească la standardele europene.
În penitenciarele din Republica Moldova sunt deținute 8 mii de persoane. La Rezina, își ispășesc pedeapsa vreo 400 de bărbați. Fiecare al patrulea din ei este condamnat pe viață. La realizarea spectacolului au fost implicați și deținuți din alte penitenciare, care au realizat costumele și decorul pentru eveniment.
Text Natalia ROTARI
Video Victor SOFRONII

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.