Fericita Agafia, canonizată după 140 de ani de la trecerea la cele veșnice

Eveniment creștin fără precedent la mănăstirea Cușelăuca din raionul Șoldănești. După mai bine de 140 de ani de la moartea fericitei Agafia, moaștele Acesteia au fost canonizate. La  slujba divină au participat sute de reprezentanți ai clerului creștin ortodox în ftunte cu ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și a Întregii Moldove, dar și mii de enoriași.

De  mai mult timp, Maica Vera, Stareța Mănăstirii Cușelăuca  a încercat să aducă argumente și motivații precum că moaștele ascultătoarei Agafia merită să fie canonizate. Or, minunele  Preafericitei maici Agafia au salvat mănăstirea de la prigonirile comuniste, a vindecat mulți creștini. Parte  dintre cei care s-au închinat la mormântul Fericitei Agafia și au fost tămăduiți de grele boli au venit astăzi să participe la canonizarea moaștelor.

Cântările și rugăciunile au umplut văzduhul mănăstirii. Zeci  de slujitori ai cultului religios  au cântat în unison rugăciuni închinate evenimentului.

Din istoria mănăstirei Cușelăuca, dar și din viața și nevoințele Ferictei Agafia aflăm că Cuvioasa Agafia s-a născut în 1819 în satul Păsățel Ucraina. În anul 1831, Agafia este trimisă la cea mai săracă mănăstire din Moldova,  la Cușelăuca. Timp de 42 de ani, Fericita Agafia a vețuit în obștea monahală. În această perioadă, dânsa niciodată nu s-a ridicat din patul de suferință. Ea se stinge din viață la 9 iunie 1873. La 15 iulie 2016 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a aprobat demersul Comisiei Sinodale a Patriarhiei Moscovei pentru canonizarea moaștelor și a hotărît preaslăvirea ascultătoarei Agafia. 22 iunie va fi ziua în care se va face slujba divină a Cuvioasei Agafia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.