MOLDOVA+ Informatica – disciplina viitorului, predată de agronomi

 

Informatica revoluționează toate domeniile vieții. Mulți pot îndrăgi această disciplină, însă nu toți sunt dispuși să o studieze așa, ca la carte. Profesorii de informatică din raionul Șoldănești susțin că pentru a poseda această disciplină e nevoie de o logică bine dezvoltată.

Potrivit Ecaterinei Leontieva, inspectoare la disciplina informatică la Direcția raională de învățământ din Șoldănești, în școlile din raion lipsesc cadrele didactice cu pregătire specială.

 

Ecaterina Leontieva, inspectoare la informatică în cadrul direcției raionale de învățământ

În raion, în total sunt 18 profesoari care predau informatica. Specialiști de informatică cu pregătire specială am foarte puțini. Majoritatea profesorilor care citesc informatica lucrează prin cumulare au au studii obținute la a doua specialitate. Unii au studiat psihologie, alții agronomie și construcție, mai sunt și cu studii în pedagogie la disciplina matematică și fizică. Toți aceștia au trecut cursurile de pregătire profesională la disciplină. Am desfășurat aceste cursuri de recalificare sau specializare aici pe loc, în cabinetul nostru de informatică.

Medicina, învățământul, economia națională, presa, chiar și biserica – toți sunt dependenți de tehnologiile informaționale. Actualmente, niciun domeniu al vieții nu poate exista fără informatică. Practic, totul este computerizat.

Întâlnirea adevărată cu informatica începe din clasa a VII-a, când elevii realizează că computerul nu este doar jocuri video și filme, dar și cunoștințe despre structura și programarea computerului.

 

Valentina Rotari, profesoară de informatică la gimnaziul din satul Alcedar

Știm că pe zi ce trece oamenii se dezvoltă din punct de vedere al tehnicii. Tehnologiile informaționale sunt din ce în ce mai solicitate și mai utilizate în ziua de astăzi. Copiii știu deja că noi cu ajutorul unor grafice, desene putem construi diferite imagini, putem vedea diverse filme cu imagini din viață, putem crea documente și să le ordonăm frumos.

 

Chiar dacă suntem în secolul tehnologizării, nu toate cabinetele de informatică din raion sunt dotate cu cele necesare. În școli, sunt puține calculatoare și, chiar și în cazul în care ele sunt, acestea sunt depășite de timp.

 

Ecaterina Leontieva, inspectoare la informatică în cadrul direcției raionale de învățământ

Nu toate cabinetele de informatică sunt dotate cu tot necesarul. Din cauza deficitului bugetar, avem instituții de învățământ unde nu sunt defel calculatoare sau sunt maximum 2 sau 4 computere. Așa este la gimnaziul din satul Climăuții de Jos și la gimnaziul din satul Salcia. E greu de studiat informatica în astfel de condiții. Chiar dacă profesorul aplică diverse metode interactive de predare-învățare, efectul acestor lecții nu este cel așteptat. Stau câte cinci copii la un calculator. Este foarte greu de predat așa ore. Copii au abilități pentru că au și acasă calculatoare, dar la ore nu poate căpăta necesarul de cunoștințe.

 

Adrian Iațîc, profesor de informatică la gimnaziul din satul Poiana și liceul ”Ștefan cel Mare” din Șoldănești, lucrează în această calitate de 6 ani. El spune că localitățile rurale sunt privilegiate la capitolul lucrul la calculator în cadrul orelor de informatică. La gimnaziul din Poiana, de exemplu, în clase sunt până la 10 elevi, iar în cabinet sunt 5-6 computere. Astfel, practic, toți elevii pot studia individual la computer.

 

Adrian Iațîc, profesor de informatică la gimnaziul din satul Poiana

Ca și în orice instituție de învățâmânt din sectorul rural noi nu dispunem de toată tehnica necesară pentru a preda o informatică calitativă. Aș spune că în comparație cu instituțiile de învățământ din oraș, suntem mai priveligiați. Rămânem rezervați la capitolul de tablă interactivă, robotică.

 

În pofida tuturor problemelor existente, elevii din raionul Șoldănești încearcă să învețe bine această disciplină deoarece conștientizează că viitorul aparține informaticii. Ecaterina Leontieva, inspectoare la disciplina informatică din cadrul Direcției raionale de învățământ, menționează că grație unui proiect, la liceul ”Alexei Mateevici” din Șoldănești, se predau lecții de robotică.

 

Ecaterina Leontieva, profesoară de informatică la liceul teoretic“Alexei Mateevici”

Proiectul este implimentat în 100 școli din Republica Moldova. Până în acest an a fost implimentat doar în 50 de școli. Din acest an implimentăm și noi acest curs. Robotica este un curs obțional, unde elevii se învață a programa. Ei sunt viitori ingineri pentru că ei învață absolut tot de la construcția simplă a robotului. Activând în clubul de robotică elevii își programează viitorul. La acest curs vin 15 elevi din diferite clase, inclusiv din clasele primare.

Ecaterina Leontieva spune că timpul petrecut în clubul de robotică îi ajută pe elevi și la lecțiile de informatică.

 

Mihai Ciornâi, elev în clasa a VII-a B

Eu frecventez orele de robotică pentru a-mi dezvolta niște abilități pe care nu am știut că le am, precum să descopăr ceva nou în tehnică, să creez lucruri noi. Până acum am reușit să creez roboți noi și să să fac diferite misiuni cu acești roboți.

 

Cristian Focșa, elev în clasa a VII-a B

Eu am hotărât să vin la lecțiile de robotică pentru că vreau să învăț cum se construește și se programează un robot.

 

Daniel Macrii, elev clasa a IX-a A

Aceștia sunt doar câțiva elevi dintre cei pasionați de tehnica de calcul. Ei își văd viitorul anume într-un domeniu legat de informatică. Nu sunt unicii, care, studiind această disciplină, au reușit să obțină rezultate frumoase. Mulți absolvenți ai liceului teoretic ”Alexei Mateevici” din centrul raional lucrează deja în domeniul informaticii.

 

Ecaterina Leontieva, profesoară de informatică la liceul teoretic“Alexei Mateevici”

Am foarte mulți elevi care au îndrăgit informatica de când am venit în această instituție de învățământ. Am copii care activează în firmele americane care se ocupă de elaborarea paginilor web. În Chișinău elevii mei sunt colaboratorii de bază a acestor firme. Au foarte multe succese. Am copii care activează în diferite state europene: Dania, România. Prima elevă a mea este Marcelina Ceban care a susținut examenul de bacalaureat la informatică și acum e managerul unei companii. Un alt elev de care mă mândresc este Ion Cojocaru, care încă de pe băncile școlii era pasionat de informatică. După absolvirea școlii a mers la studii în România și acum lucrează la o companie în Danemarca.

Statistica arată că, în fiecare an, crește numărul absolvenților care aleg să facă o facultate în domeniul informaticii. Potrivit unui studiu, efectuat de USAID, în Top 5 al specialităților au intrat profesiile ce țin de tehnologii informaționale și Cibernetică și Informatică Economică.

Autori: Natalia ROTARI și Victor SOFRONII

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.