Respectând prescripțiile medicului, devii mai puternic, decât tuberculoza

Tuberculoza se tratează definitiv. De asta ne conving medicii, care spun că pentru un tratament reușit, pacienții trebuie, cu strictețe, să urmeze prescripțiile medicale. După tratamentul spitalicesc, pacienții, în dependență de starea sănătății, trebuie să primească, zilnic, pastile. De asta au grijă lucrătorii medicali din regiunea unde locuiește fiecare bolnav.

În satul Olișcani, în 2017, medicii au înregistrat patru bolnavi de tuberculoză. Mihail Grajdian, medic de familie la Centrul de sănătate din sat, spune că, pe parcursul anilor, au fost diverse cazuri de îmbolnăviri cu bacilul Koh – bacteria tuberculozei. Uneori, tuberculoza era depistată la toată familia. Alteori, doar un singur membru al familiei suferea de această maladie. Este și cazul lui Nicolae Cupcic, care a acceptat să vorbească în public despe boala, care i-a schimbat viața.

Nicolae Cupcic spune că avea niște dureri îngrozitoare. Îl dureau picioarele și rinichii. Atunci a realizat că a făcut o greșeală că prima dată nu s-a tratat până la urmă. După ultima spitalizare de la Vorniceni, el a revenit acasă convins că trebuie să asculte toate indicațiile medicilor.

Nu toți bolnavii din raionul Șoldănești respectă indicațiile doctorilor. Câteodată, lucrătorii medicali sunt nevoiți să apeleze la ajutorul polițiștilor pentru a aduce pacienții la oficiul medical. În satul Samașcani din raionul Șoldănești, la evidența medicilor sunt doi bolnavi de tuberculoză, diagnosticați de la începutul anului curent. Unul din ei se îmbolnăvește deja a doua oară. Bărbatului, în vârstă de 55 de ani, tuberculoza i s-a depistat în anul 2012.

Medicul susține că pacientul a urmat cu regularitate tratamentul. El venea zi de zi la oficiul de sănătate și, în prezența lucrătorilor medicali, înghițea pastilele. Așa s-a tratat prima dată de tuberculoză. Anul curent, bărbatul a fost din nou diagnosticat cu această infecție.

Pacientul s-a tratat de tuberculoză atunci, dar a rămas fără loc de trai. În iunie curent, pacientul a fost adus de lucrătorii medicali, în mod forțat pentru examinare, având în vedere că starea lui de sănătate se înrăutățise. Boala a fost depistată din nou și din luna august pacientul primește tratament ambulator. Deja de câteva zile, pacientul a dispărut și nu mai vine să își i-a medicamentele.

Svetlana Rusu spune că lucrătorii medicali din Samașcani au fost nevoiți să solicite ajutorul polițiștilor pentru a aduce pacientul la oficiul de sănătate, unde să primească pastilele.

La Centrul de sănătate din Samașcani am fost informați că pacientul a beneficiat și de un ajutor material din partea Centrului de susținere pentru bolnavii de tuberculoză. Și administrația publică locală din localitate încearcă să ajute bolnavii de tuberculoză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.