MOLDOVA+ Șomeri – mulţi, locuri de muncă — puţine

Doar fiecare al treilea locuitor al raionului Şoldăneşti apt de  muncă este angajat oficial. Ceilalţi peste 15.000 nu au un serviciu stabil, însă numai a cincea parte dintre ei sunt înregistrați la Agenţia de ocupare a forţei de muncă. Mulți oameni de la sat sunt nevoiţi fie să lucreze cu ziua la baştină, fie să plece la muncă peste hotare.

   Raionul Șoldăneşti este o unitate administrativ-teritorială cu o populaţie de aproape 40.000 de locuitori. Pe timpuri, în Șoldănești, funcționau peste 20 de întreprinderi industriale, între care fabrica de fermentare a tutunului, fabrica de prelucrare a fructelor și legumelor, secția de recepționare a laptelui, întreprinderile de recepționare a sfeclei de zahăr și a cerealelor, uzina de beton armat, asociațiile de construcții, depoul, baza petrolieră. Azi, acestea au porțile închise. Totuși, cele mai multe locuri de muncă sunt în centrul raional. Aici se află majoritatea instituţiilor publice și a întreprinderilor de stat din raion. La Şoldăneşti, oamenii sunt angajaţi la spitalul raional, în şcoli şi grădiniţe, la primărie, la filialele Moldtelecom şi RED-NORD, în poliţie, procuratură, judecătorie, Inspectoratul fiscal şi Consiliul raional. O bună parte dintre cei care au studii medii speciale sau care au absolvit o şcoală profesională lucrează la magazine şi la piaţa din centrul oraşului.

Pe acoperișul Fabricii de tutun din Șoldănești…   cresc copaci        

La sate, unde locuieşte majoritatea populaţiei raionului, situaţia este mai dificilă. Acolo sunt şi mai puţine locuri de muncă. Analizând datele statistice, Impuls TV a constatat că, media de salariați în satele din Șoldănești este de circa 200, variind în funcție de mărimea localității. De exemplu, la Cotiujenii Mari, cea mai mare comună din raion, din peste 2.000 de locuitori cu vârsta aptă pentru muncă, numai 500 au un loc de muncă stabil în sat.

Nicolae Dorogan, primarul comunei Cotiujenii Mari

Potrivit datelor oficiale, în luna decembrie 2016, câştigul salarial mediu brut în raionul Şoldăneşti a constituit 4.035 lei. Dacă scoți impozitele, iese că angajații au primit, în medie, puțin peste 3.000 de lei.

O altă problemă cu care se confruntă locuitorii raionului Şoldăneşti este faptul că ei nu-şi cunosc drepturile de angajat. Codul Muncii conține un articol cu vreo 30 de puncte ce se referă la drepturile şi obligațiile angajatului, majoritatea oamenilor recunosc însă că nu au consultat niciodată documentul.

VOX-POP: Vă cunoaşteţi drepturile de angajat? Ce drepturi aveţi dvs? Dar obligaţiuni?

Victor Şveţ, inspector principal la Inspecţia muncii Şoldăneşti, spune că în fiecare lună sunt depuse până la 7 plângeri din partea angajaţilor. De cele mai dese ori, oamenii reclamă neachitarea salariului, sancţiuni  disciplinare nemotivate şi condiţii de muncă precare.

Victor Şveţ, inspector principal la Inspecţia muncii Şoldăneşti

 

Angajarea este un subiect foarte actual pentru populaţia Republicii Moldova. Pe site-ul legislaţiamuncii.axa.md cele mai discutate subiecte sunt cele prevăzute în următoarele articole din Codul Muncii: art.88 – „procedura de concediere în cazul lichidării unităţii, reducerii numărului sau a statelor de personal”; art.45 – „noţiunea de contract individual de muncă”; art.111 – „zilele de sărbătoare nelucrătoare”; art.30 – „contractul colectiv de muncă” şi art.10 – „drepturile şi obligaţiunile angajatorului”.

 

                               

Uzina de beton armat din Șoldănești   de aproximativ 30 de ani nu funcționează

 

Autori: Natalia ROTARI și Victor SOFRONII

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.