Locuitorii satului Saharna Nouă din raionul Rezina vor apă. Analizele de laborator din cele 35 de fântâni din localitate arată că nivelul poluanților din apă depășește de câteva ori norma admisă. Acum doi ani, administrația publică locală a înaintat un proiect de aprovizionare a satului cu apă de calitate. Conform contractului, oamenii ar fi trebuit deja să fie conectați la apeduct. Lucrările de construcție, însă, nici în septembrie 2016 nu erau finisate.
Deja de ani buni, Centrul de sănătate publică bate alarma că apa din fântânile și izvoarele Moldovei nu corespunde normelor sanitare.
29.16 – 47.14 Maria Macrii, primara comunei Saharna Nouă
Calitatea apei nu e prea bună. Avem doar o singură fântână, pe care o numim a lui moș Nazar, de unde iau apă și instituțiile publice. Acolo e apa mai bună. Cea mai mare depășire de poluanți sunt în fântâna din gospodăria mea.
După consultarea cetățenilor, pentru a rezolva problema, primăria comunei Saharna Nouă a înaintat la Fondul Național Ecologic un proiect de aprovizionare cu apă potabilă.
Potrivit Mariei Macrii, primara comunei, în urma licitației publice, grupul de lucru a dat prioritate firmei SA Litarcom pentru construcția apeductului. Conform contractului încheiat de Primăria Saharna Nouă cu SRL „Litarcom” la 07 iulie 2014, firma s-a angajat să construiască obiectul în doi ani, valorificând aproape 4 mln de lei.
1.46.02 – 2.00.12 Maria Macrii, primara comunei Saharna Nouă
Faptul că firma respectivă avea reputație negativă în raionul Rezina eu nu-l cunoșteam. Nu știam nici ce contracte a avut.
La Saharna Nouă ni s-a spus că Litarcom nu și-a respectat angajamentele stipulate în contract. Deși termenul de execuție a fost depășit, construcția apeductului nici astăzi nu e dusă la capăt. Oamenii din sat sunt disperați și consideră că lucrările sunt tergiversate intenționat.
2.17.00 – 2.52.05 VOX::
1.- Cunoașteți că de doi ani se construiește apeductul în sat la voi?
Încă degrabă nu va fi.
– De ce credeți așa?
Așa e primăria noastră.
2. – V-ați interesat la primărie de ce nu-i apeductul?
Cum întrebăm, așa și rămânem.
3. Foarte greu merge lucru, foarte greu. Deja sunt 2 ani și nu se știe când va fi.
4. Tot timpul spunea că nu sunt bani în buget și finanțările s-au oprit.
De cu totul altă părere este conducerea satului. APL din Saharna Nouă susține că lucrările ar fi fost tergiversate pentru că din start proiectantul nu a inclus în devizul de cheltuieli forarea fântânii. Asta a generat întârzieri și costuri suplimentare. Primara a mai precizat că de pe urma extinderii termenului de execuție vor avea de suferit și locuitorii. Între timp, costurile pentru conectarea la apeduct, practic, s-au dublat.
2.56.00 – 3.06.18 Maria Macrii, primara comunei Saharna Nouă
Nu cunosc din care motiv proiectanții nu au inclus în construcția apeductului și forarea fântânii.
Conform site-lui Curții de Apel Chișinău, firma LITARCOM a fost vizată în mai multe dosare civile. În majoritatea cazurilor, firma a fost obligată de CSJ să respecte hotărârile instanțelor de fond unde LITARCOM trebuia să achite despăgubiri pentru restanțe și datorii autorităților contractante.
Olesea Stamate, președinta AGER::::::::de ce nu sunt pedepsite firmele care câștigă licitațiile și nu respectă obligațiunile contractuale?
Despre abaterile semnalate la Saharna Nouă s-a scris de câteva ori și în presă. În cadrul campaniei finanțate de Uninea Europeană “Banii publici sunt și banii mei”, organizate de către Asociația pentru Guvernare eficientă și responsabilă, jurnaliștii împreună cu câteva ONG-uri din raioanele țării au verificat și monitorizat cum sunt gestionați banii publici prin intermediul achizițiilor publice.
57.09 – 1..24.06 Tudor Iașcenco, directorul ziarului Cuvântul
Firma Lirarcom din Chișinău are câștigate în raionul Rezina cele mai multe contracte. Și nu-și face treaba. Firma nu are specialiști și nici tehnica necesară. Când vine în teritoriu, caută subantreprenori. Lucrează de mântuială, lucrările se tărăgănează cu anii. Banii sunt pulverizați aiurea și nu-i rezultatul scontat de consumatori.
3.31.23 – 3.56.03 Olesea Stamate, președinta AGER
Fiecare contract de achiziții publice prevede sancțiuni pentru agentul economic care nu respectă termenul și nu asigură calitatea lucrărilor. Din experiența de activitate, nu am întâlnit niciun caz, dar niciun caz, să fie sancționat agentul economic.
În cadrul proiectului Banii publici sunt și banii mei, ONG-urile din teritoriu au identificat numeroase ilegalități în procedurile de achiziții, ineficiența utilizării banilor publici prin sistemul de achiziții publice. Au fost înregistrate și cazuri de implicare în aceste nereguli și a unor demnitari cu funcții de răspundere în scheme frauduloase de achiziții. Acest fapt a fost menționat și în raportul de monitorizare a achizițiilor publice, realizat de Asociația pentru Guvernare eficientă și responsabilă.