Duminica Mare a fost o adevărată sărbătoare pentru locuitorii şi oaspeţii raionului Şoldăneşti. Pe malul Nistrului, în satul Socola, s-a desfăşurat festivalul folcloric „Nistrule cu apă rece”. La eveniment, au participat colectivele de artişti din raioanele Şoldăneşti, Orhei, Rezina, Teleneşti şi Şargorod, regiunea Viniţa din Ucraina. Participanţii au cântat şi au dansat în scenă, iar spectatorii s-au delectat cu muzică populară şi bucate tradiţionale, gătite de gospodinele din partea locului.
Festivalul a debutat cu tradiţionala paradă a portului popular. În ritm de dans, artiştii şi-au demonstrat costumele naţionale, specifice localităţii din care vin. Pentru câteva zeci de minute, centrul satului Socola s-a transformat într-o scenă multicoloră.
Cei veniţi la activitate au fost întâmpinaţi cu pâne şi sare.
Rând pe rând, în scenă au evoluat ansamblurile folclorice de muzică şi dans din satele Cobâlea, Socola, Salcia, Glingeni, Poiana, Olişcani, Cuşmirca, Găuzeni, Şipca, Vadul-Raşcov, Climăuţii de Jos şi din oraşul Şoldăneşti. La festival au mai participat şi artişti din raionul Rezina, raionul Teleneşti şi raionul Orhei.
Surpriza zilei a fost evoluarea orchestrei de muzică populară a Școlii de Muzică din Djurinsc, raionul Șargorod, regiunea Vinița, Ucraina. Potrivit Valentinei Rotari, şef interimar la direcţia raională cultură, tineret şi sport, participarea artiştilor din Ucraina a devenit o tradiţie pentru moldoveni.
Spectatorii au avut posibilitatea să admire şi lucrările meşterilor populari, prezenţi la eveniment cu expoziţiile lor. Unii oaspeţi chiar şi-au găsit lucruri pe plac pe care le-au achiziţionat. O parte din participanţi la eveniment s-au implicat direct în competiţiile sportive, desfăşurate în preajma scenei.
La Consiliul raional Şoldăneşti am fost informaţi că festivalul folcloric „Nistrule cu apă rece” se află la a XVI-a ediţie. Pentru organizarea şi desfăşurarea evenimentului, autorităţile au cheltuit peste 85 de mii de lei. 50% din aceşti bani au fost cheltuite pentru premiile participanţilor.