MOLDOVA+ Cine-i harnic și muncește, obstacolul îl depășește

Iurie CIOBAN, întreprinzător, satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești

Unii nu-şi pot găsi de lucru după profesie, alţii nu sunt mulţumiţi de alegerea făcută pentru că ar avea un salariu mic. Sunt, însă, şi oameni care au trecut peste toate obstacolele şi acum au afacerea lor. Este povestea unor tineri din raionul Şoldăneşti, care au ajuns în labirintul angajării în câmpul muncii.

Acum 15 ani, Tatiana Tiron din satul Alcedar, raionul Şoldăneşti, s-a mutat din sat în capitală pentru a face o facultate, iar apoi pentru a-şi găsi un serviciu pe plac şi bine plătit. Prima dificultate cu care s-a confruntat a fost atunci, când a vrut să se angajeze după specialitate. S-a dovedit că Tatiana trebuia să se nască bărbat pentru a putea lucra în acel domeniu.

Tatiana TIRON, bibliotecară, satul Alcedar, raionul Șoldănești

Tatiana şi-a găsit un alt seriviciu care avea tangenţă cu profesia ei, dar, la scurt timp, a fost concediată. Au urmat alte tentative de angajare. Femeia, care deja avea şi un copil mic, încerca să găsească orice job pentru a-şi întreţine familia.

Tatiana TIRON, bibliotecară, satul Alcedar, raionul Șoldănești

Acasă, Tatiana a lucrat un timp şi în firma tatălui ei, specializată în construcţii. Firma a început să aibă mai multe pierderi, decât venituri şi Tatiana a fost nevoită să caute alternativă. Câteva luni, ea a fost şi profesoară de matematică la gimnaziul din localitate. Colega pe care a înlocuit-o a revenit la muncă şi Tatiana a fost nevoită să se retragă din şcoală. Actualmente, Tatiana lucrează în satul Alcedar, în calitate de bibliotecară.

Tatiana TIRON, bibliotecară, satul Alcedar, raionul Șoldănești

După decepţiile pe care le-a avut cu angajarea, Tatiana recunoaşte că nu s-a descurajat. Ea crede că atunci când vreai, poţi reuşi, oricât de multe dificultăți ai întâmpina. Tânăra îşi îndeamnă semenii să fie siguri în forţele proprii şi neapărat vor izbuti.

A schimbat mai multe locuri de muncă și Iurie Ceban, din satul Cotiujenii Mari. Dânsul a absolvit şcoala de meserii și este lemnar de profesie. În anul 2000, bărbatul a înţeles că tâmplăria este domeniul care nu doar că îi place, ci îi poate aduce şi venit.

Iurie CIOBAN, întreprinzător, satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești

Iurie Ceban şi-a înregistrat o întreprindere şi a început să-şi extindă businessul. A luat câteva credite şi a cumpărat utilajul necesar pentru confecţionarea uşilor şi ferestrelor. Actualmente, alături de dânsul lucrează 5 oameni.

 

Meșterii din Cotiujenii Mari execută comanda: uși pentru casă de locuit.                                           Casa meșterului Iurie CIOBAN

Iurie CIOBAN, întreprinzător, satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești

Deşi gestionarea unei întreprinderi presupune responsabilităţi, Iurie nu regretă că lucrează oficial şi achită taxele şi impozitele prevăzute de lege.  Chiar dacă satul Cotiujenii Mari este amplsat la aproximativ 25 km de la centrul raional, după ani de muncă în atelierul de acasă, Iurie Ceban îşi construieşte un magazin specializat în oraşul Şoldăneşti. Aici. El vrea să-şi vândă marfa.

Iurie CIOBAN, întreprinzător, satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești

Potrivit Elenei Zgurean, şefa Agenţiei de ocupare a forţei de muncă din Şoldăneşti, majoritatea tinerilor de la sate nu au studii. Din această cauză, lor le este dificil să-şi găsească un loc de muncă. Chiar şi aşa, agenţia încearcă să-i ajute şi le propune să lucreze în agricultură sau la întreprinderile mici şi mijlocii din raion. Elena Zgurean precizează, însă, că 30 la sută din şomeri refuză ofertele.

Autori: Natalia ROTARI și Victor SOFRONII

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.