Conjugându-ne eforturile, am putea bara calea știrilor false

Discuția principală s-a axat pe tragerea la răspundere a celor, care în virtutea funcției pe care o dețin, distribuie falsuri în presă. La Samașcani, azi, 27 mai 2019, practic, toți participanții la întâlnirea cu Victor Sofronii, colaborator al campaniei ”Stop! Fals!”, director-șef al postului de televiziune regional ”Impuls TV” din Șoldănești, și-au exprimat nedumerirea că la nivel oficial nimeni nu se grăbește să pună capăt dezinformării publicului prin intermediul mass media.

 

Dora Nasu

 

Dora Nasu: Avem în țară bază legislativă care să permită punerea la respect a redacțiilor care nu se sinchisesc să vină la public cu știri intenționat false? Este în republică vreo instituție care să vegheze ce difuzează presa? În cazul în care vinovații ar fi amendați, s-ar reduce la maximum numărul doritorilor de a turna minciuni, crede doamna Nasu.

 

Inga Luca

 

Inga Luca, managerul gimnaziului din Samașcani, s-a arătat convinsă că e de datoria Uniunii jurnaliștilor să acorde mai multă atenție pregătirii cadrelor din redacții. Dacă în anii precedenți în calitate de dictori la buletinele de știri erau personalități notorii, actualmente, în redacțiile de știri sunt angajați tinere și tinere fără experiență de viață, scopul cărora este goana după sensații. În această goană, tinerii jurnaliștinu verifică informațiile difuzate.

 

Alexandra Beschier

  

Alexandra Beschier, asistent social, susține că societatea nu este pregătită să se orienteze în marea de informații care este difuzată de diverse site-uri, rețelele sociale. Soluția acestei probleme ar fi educația media nu doar a tinerilor, ci și a maturilor.

În cadrul discuției, le-am amintit celor prezenți cum trebuie să fie construită o știre. Iar din o știre omul trebuie să afle răspunsul la cinci întrebări: Ce? Unde? De ce? Cînd? și Pentru ce? Am stăruit și asupra faptului că autorul unei știri nu este în drept să-și impună opinia, ci trebuie să facă trimitere minimum la două surse de informare veritabile independente una de cealaltă. La fel, a fost menționat că trebuie făcută referire nu la oameni de ocazie, care nu au nimic cu domeniul vizat în material, ci doar la specialiști sau responsabili din instituțiile care au tangență cu tema abordată.

 

Este important, că cei prezenți la întrunire au concluzionat că e de datoria fiecăruia dintre noi să ne includem în munca de informare corectă a celor din preajmă, să nu ne lenevim, ci să căutăm ADEVĂRUL pe care să-l promovăm.

Dora Nasu, care a fost cea mai activă în cadrul discuției, a venit nu doar cu critici, dar și cu propuneri vizând combaterea falsurilor informaționale, a intrat în posesia unui maiou special.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.