MOLDOVA+ Oamenii din Cobâlea, cu stejarul lui Ștefan, pleacă de la baștină în căutarea fericirii

În scenă – participanții la festivalul internațional LA UMBRA STEJARULUI

 

În două decenii, satul Cobâlea, raionul Şoldăneşti, a pierdut aproape o treime din populaţia sa. În căutarea unui loc de muncă mai bine plătit, peste o sută de familii au părăsit baștina. Migraţia masivă a generat consecinţe grave. În anul 2000, în Cobâlea erau două şcoli, unde studiau peste 400 copii din sat. Astăzi, în localitate a rămas o singură instituţie de învăţământ, unde, în prag de an şcolar, în clasa I, abia de se adună o clasă de elevi.

Oamenii din sat spun că migraţia este principalul factor care a condus la scăderea populaţiei. Autorităţile din Cobâlea susţin că, în anul 2000, în sat erau 3500 de locuitori. Atualmente, oficial, în Cobâlea, au viză de reşedinţă doar 2600 de persoane.

Angela Ababii, primara satului Cobâlea

 

Unii pleacă peste hotare, alţii mor. Dar și natalitatea este în continuă scădere. La primărie, am fost informaţi că anual, în medie, mor câte 50 de persoane. Din anul 2000 până în prezent, în sat, au fost înmormântați 850 de oameni. În perioada de referinţă, însă, au venit pe lume doar 350 de copii. Mulţi din aceşti copii deja au absolvit gimnaziul din localitate. La fel ca mulţi dintre părinţii lor, absolvenţii au părăsit baștina și nu au mai revenit acasă. Nici elevii care au rămas în şcoală nu ştiu dacă după absolvirea gimnaziului vor mai veni să trăiască în sat.

Nataly Ţâmbală, elevă clasa a IX-a

Sergiu Anghelinici, elev clasa a VIII-a

 

La umbra acestui stejar, s-a odihnit Ștefan cel Mare

În ultimele două decenii, peste hotare, împreună cu copiii lor, din Cobâlea au plecat mai bine de 100 de familii. Potrivit informaţiilor obţinute la gimnaziul din Cobâlea, noul an şcolar a început cu 200 de elevi. Comparativ, acum douăzeci de ani, cele două şcoli din localitate erau frecventate de peste  400 de elevi.

Liliana Cemârtan, director adjunct pe instruire

 

De câțiva ani, școala din Cobâlea are statut de gimnaziu

Emilia Zelinschi, consilier sătesc

 

Conform redacţiei portalului Agora.md, care a efectuat o analiză a datelor ultimelor recensăminte ale populaţiei din ţară, satul Cobâlea este localitatea din raionul Şoldăneşti unde, în ultimii zece ani, a fost înregistrată cea mai mare descreştere a populaţiei. În această perioadă, de aici, ar fi plecat 700 de locuitori.

Emilian Zelinschi, locuitor al satului Cobâlea

 

Aici urma să fie construită o grădinițiță pentru copii         Din lipsă de copii, gimnaziul de altă dată și-a închis ușilea

 

Emilian Zelinschi are peste 70 de ani. Bărbatul ne-a mărturisit că şi copiii lui sunt plecaţi peste hotare. Deşi regretă că nu-i are aproape, nenea Emilian spune că în afara ţării copiilor lui le este mai bine. Ei şi-au întemeiat familii, au locuinţele lor şi locuri de muncă bine plătite.

Emilian Zelinschi, locuitor al satului Cobâlea

 

Soţia lui Emilian Zelinschi, care a muncit toată viaţa în calitate de învăţătoare la clasele primare în şcoala din sat, este pesimistă în privinţa perspectivei satului. Doamna Zelinschi, care, actualmente este consilier sătesc, crede că în viitorul apropiat satul va dispărea.

Emilia Zelinschi, consilier sătesc

 

De cealaltă parte, administraţia publică locală consideră că satul lor are viitor. Pentru a opri tinerii la baştină ar fi necesar doar câţiva paşi.

Angela Ababii, primar al satului Cobâlea

 

La primăria din Cobâlea am fost informaţi că din cei 2600 de locuitori ai satului, doar 600 sunt apţi pentru muncă. Alţi 600 de locuitori au grade de disabilitate. Pensionari, în sat, sunt 500 de locuitori. Cei mai puţini la număr sunt copii. Aici sunt înregistraţi doar 300 de minori.

Structura populației satului Cobâlea

Autori: Natalia ROTARI și Victor SOFRONII

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.