Au fost prinşi cu mită, dar continuă să lucreze nestingheriţi. Câţiva şefi de diviziuni din cadrul Inspectoratului de poliţie Şoldăneşti lucrează şi acum după ce ar fi estorcat sute şi, chiar mii de euro. În ultimul deceniu, vreo 10 poliţişti din raion au fost învinuţi de corupere pasivă. Centrul Naţional Anticorupţie a informat jurnaliştii de la Impuls TV că majoritatea cauzelor penale au fost expediate în instanţa de judecată, dar soarta acestora nu o cunoaşte.
Potrivit Centrului Naţional Anticorupţie, în iulie 2010, trei colaboratori ai Comisariatului de poliţie din Şoldăneşti au fost prinşi în flagrant delict în timp ce estorcau 1000 de euro de la o femeie din raion. Atunci, denunţătoarea a spus procurorilor anticorupţie că cei trei oameni ai legii au ameninţat-o cu răspundere penală pentru pretinse fapte de trafic de fiinţe umane. La sfârţitul lui octombrie al aceluiaşi an, bănuiţii au fost trimişi pe banca acuzaţilor. Sergiu Caraman, preşedinte interimar al Judecătoriei Floreşti, unde a fost examinat dosarul, a menţionat pentru „Impuls TV” că această cauză a fost încetată la 15 octombrie 2015. Motivul ar fi „intervenirea termenului de prescripţie de atragere a persoanei la răspundere penală”. Ca urmare, doi dintre persoanele vizate în dosarul respectiv îşi continuă munca în poliţie.
Printre cei care au căzut în capcana instituţiilor de combatere a corupţiei se numără şi un şef adjunct de secţie din cadrul Inspectoratului de poliţie Şoldăneşti. Acesta, împreună cu subalternul său, a fost reţinut de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie. Cei doi ar fi pretins de la un bărbat 200 de dolari şi 50 de euro pentru muşamalizarea unui caz în care acesta era cercetat. Omul era suspectat de provocarea vătămării corporale grave şi avea şanse reale să fie atras la răspundere penală. Când şi-au dat seama că au fost prinşi în flagrant, poliţiştii s-au încuiat în biroul său. Angajaţii Centrului Naţional Anticorupţie au fost nevoiţi să spargă uşa. Pentru corupere pasivă, vinovaţii riscau o amendă în mărime de la 3000 până la 4000 unităţi convenţionale sau închisoare de la doi până la şase ani.
Solicitată de „Impuls TV”, Angela Starinschi, şefa serviciului relaţii publice al CNA, ne-a informat că, în martie 2015, dosarul penal a fost expediat în instanţa de judecată din Şoldăneşti. Elvira Lavciuc, preşedinta judecătoriei Şoldăneşti, susţine că şeful de subdiviziune a fost judecat conform articolului 44 şi 326 (aliniatul 2) al Codului Penal, pentru „participaţie simplă” şi „trafic de influenţă săvârşite de una sau mai multe persoane cu primirea de bunuri sau avantaje în proporţii mari”. Condamnatului i s-a aplicat o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 500 u.c., ceea ce constituia la moment 10 mii de lei.
Alt caz de corupţie, care viza mai mulţi poliţişti din Şoldăneşti nici nu a reuşit să ajungă pe mâinile judecătorilor. Acesta a fost clasat în temeiul punctului 3 al art. 275 Cod de procedură penală, ce înseamnă că fapta nu întruneşte elementele infracţiunii, cu excepţia cazurilor când infracţiunea a fost săvârşită de o persoană juridică. Asta în pofida faptului că dosarul penal a fost pornit de Procuratura raionului Şoldăneşti pentru „pretinderea, acceptarea sau primirea, personal sau prin mijlocitor, de către o persoană publică sau de către o persoană publică străină de bunuri, servicii, privilegii sau avantaje sub orice formă, ce nu i se cuvin, pentru sine sau pentru o altă persoană, sau acceptarea ofertei ori promisiunii acestora pentru a îndeplini sau nu, ori pentru a întârzia sau a grăbi îndeplinirea unei acţiuni în exercitarea funcţiei sale sau contrar acesteia”.
A fost solicitată să se pronunţe pe marginea faptelor expuse și conducerea Inspectoratului de poliţie Şoldăneşti. În termenul prevăzut de legislație, răspunsul așa și nu a parvenit.
În cadrul pregătirii materialului, am solicitat şi opinia Ministerului de interne, a Procuraturii Anticorpţie privind subiectul abordat. Deşi perioada prevăzută de legislaţie pentru a reacţiona la petiţiile primite a fost depăşită, redacţia nu a primit niciun răspuns de la instituţiile nominalizate.
Potrivit informaţiilor, făcute publice de serviciul de presă al Procuraturii Generale, în prima jumătate a anului curent, au fost iniţiate 518 dosare penale pentru acte de corupţie. Cifra depăşeşte cu aproape 100 numărul de cazuri înregistrate în perioada similară a anului trecut. Printre cei ajunşi pe banca acuzaţilor sunt un judecător, 4 angajaţi ai SPIA al MAI, 5 angajaţi ai poliţiei de frontieră, 6 ofiţeri şi 12 primari. Cei mai numeroşi sunt, însă, poliţiştii. De la începutul anului curent, 31 poliţişti figurează în dosare de corupţie.
InvestigaȚia este realizată cu suportul Freedom House Field Work Stipend-Moldova