Nici legislaţia în vigoare nu-l face să renunţe la visurile sale. Iurie Cernalevschi din satul Şestaci, raionul Şoldăneşti, deja de 5 ani de zile are o afacere de prelucrare a lemnului. După ce executivul republican a interzis exportul masei lemnoase, bărbatul a deschis un bisness similar în ţara vecină – România.
Pasionat de cioplitul în lemn, bărbatul a început de unul singur să facă diferite obiecte de uz casnic din lemn inclusiv mobilă, scrânciobe, sicrie şi cruci. Toate mergeau ca pe roate în afacerea lui Iurie Cernalevschi. Ulterior, când a înţeles că pasiunea lui poate să-i aducă şi bani, bărbatul şi-a deschis afacere în sat, în dezvoltarea căreia a implicat toată familia. Pe parcursul celor 5 ani de activitate, Iurie Cernalevschi a angajat zece consăteni. Aceştia aveau un loc de muncă stabil şi un salariu decent.
Vara trecută, Guvernul a aprobat un proiect de lege privind sistarea temporară, pînă în 2026, a exportului de mase lemnoase din Republica Moldova. Iurie Cernalevschi s-a pomenit în situaţia că nu-și mai poate vinde marfa peste hotare.
Nici asta nu l-a determinat pe şestăcean să renunţe la bisnessul lui. El s-a hotărât să facă mobilă de calitate în România. De acolo el îşi va vinde mobila nu doar Italia, Germania şi Polonia, cum o făcea anterior, dar şi în alte ţări din Europa.
Meşteri cu mâini de aur sunt zeci în raionul Şoldăneşti. Sunt şi de cei care pricep să cioplească lemnul şi să creeze capodopere. Nu toţi însă se gândesc să-şi deschidă o afacere în domeniu. Unii nu au bani, iar altora le este frică de taxele în opinia lor prea mari, care trebuie plătite statului. Un exemplu elocvent sunt fraţii Colin din satul Pohoarna. Toată viaţa ei şi-au petrecut-o în atelier. Casele lor sunt căptuşite cu diverse obiecte din lemn.
Alt meşter care şi-a dedicat timpul cioplitului în lemn este şi Teofil Chirău din satul Chipeşca. Bărbatul, toată viaţa a muncit în gospodăria agricolă din localitate. Cioplitul în lemn, însă, a fost marea lui pasiune. Cu timpul, meşterul şi-a construit un atelier, unde îşi petrece tot timpul liber. Cu obiectele meşterite, dânsul şi-a decorat gospodăria lui şi a rudelor. Deşi obiectele lui sunt întrebate şi de consăteni, bărbatul spune că nu se încumetă să-şi deschidă o afacere pentru că ar fi prea complicat.
Potrivit datelor oficiale, acum cinci ani, în raion erau inregistrați peste 19 mii de agenți economici, inclusiv aproximativ zece mii de gospodării țărănești. La începutul anului curent, în raion, erau 9,2 mii de agenți economici, din aceștia peste 8 mii sunt gospodării țărănești și vreo 300 de întreprinderi individuale. Din cei 9 mii de agenți economici doar aproximativ o mie desfățoara diverse activități.
Autori:
Natalia ROTARI și Victor SOFRONII