Home / Fără categorie / O nouă decizie irevocabilă în favoarea CUVÂNTUL-ui, dar vinovații încă nu-s trași la răspundere

O nouă decizie irevocabilă în favoarea CUVÂNTUL-ui, dar vinovații încă nu-s trași la răspundere

Curtea de Apel Chişinău a examinat recursul Publicaţiei Periodice CUVÂNTUL SRL şi Panfilii Ion pe încheierea Judecătoriei Orhei, sediul Central din 30 octombrie 2019 şi a casat-o. Totodată Curtea a emis o nouă hotărâre, prin care a anulat ordonanţa privind neînceperea urmăririi penale din 13.05.2019 a procurorului Ion Bernaz din cadrul Procuraturii Rezina şi ordonanţa privind respingerea plângerii din 18.06.2019 a procurorului ierarhic superior din cadrul Procuraturii Rezina, Petru Botnari, remiţând materialele procesului penal procurorului pentru înlăturarea lacunelor depistate.

Esenţa cauzei: În 2018, după o serie de anchete reportericeşti despre mai multe abuzuri şi ilegalităţi săvârşite de angajaţii Poliţiei şi conducerea raionului Rezina, Inspectoratul de Poliție Rezina a declanşat o campanie de urmărire şi intimidare a colaboratorilor săptămânalului CUVÂNTUL. În privinţa unui jurna-list a fost intentat un dosar penal, calificat ulterior de judecată drept neîntemeiat. În ziua de 10 mai 2018 angajaţii poliţiei, cu concursul nemijlocit al şefului inspectoratului, Igor Botea şi al şefului Secţiei fraude economice, Vadim Garpatii, absolut nemotivat, au stopat şi sechestrat pentru 6 ore 30 min tirajul ziarului CUVÂNTUL pentru raioanele Rezina şi Şoldăneşti şi automobilul care-l transporta de la tipografie la Centrul de poştă Rezina. Pentru a-și motiva cumva acțiunile, după ce cazul a ajuns în vizorul opiniei publice naționale și internaționale, V.Garpatii a întocmit pe numele şoferului un proces-verbal de contravenţie, stabilindu-i o amendă în mărime de 3 mii de lei pentru “antreprenoriat ilegal”. Redacția și șoferul Ion Panfilii au contestat procesul-verbal de contravenție în judecată, iar acţiunile poliţiştilor – la Procuratura Rezina.

Judecătoria Rezina a anulat procesul-verbal de contravenţie pe numele lui I. Panfilii, calificându-l drept ilegal. Curtea de Apel Chişinău a lăsat în vigoare decizia instanţei de fond, respingând ca nefondat recursul lui V.Garpatii. 

Procuratura Rezina însă a reacţionat la plângerile PP CUVÂNTUL SRL şi I. Panfilii aproape peste un an, în aprilie 2019, stabilind că dintre cei patru figuranţi în sechestrarea ziarului ar urma să fie traşi la răspundere contravenţională numai… doi poliţişti. PP CUVÂNTUL SRL şi I. Panfilii au contestat ordonanţele procurorului de caz şi procurorului ierarhic superior de la Procuratura Rezina în judecată. Judecătoria Orhei, sediul Central a considerat cererea PP CUVÂNTUL SRL şi I. Panfilii drept neîntemeiată. Curtea de Apel Chişinău, examinând recursul PP CUVÂNTUL SRL şi I. Panfilii, printr-o decizie irevocabilă, a casat hotărârea instanţei de fond şi a anulat ordonanţele procurorilor.

Tudor IAȘCENCO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.