MOLDOVA+ Alcoolul sau copiii: ce aleg părinții?

Au fost la un pas de a-și pierde copiii din cauza alcoolului. Este cazul a două familii din satul Răspopeni, raionul Șoldănești, care nu aveau grijă de odraslele lor. După un tratament de câteva săptămâni pentru dezalcoolizare, părinții și-au putut primi înapoi copiii și acum sunt împreună. Nimeni nu cunoaște dacă i se va inapoia fetița de un an și jumătate altei familii din satul Poiana. Pentru că își dorește copilul lângă ea, mama acestuia  promite că se va schimba și nu va mai pune alcool pe limbă.

Organizația Mondială a Sănătății definește patru forme de violență împotriva copilului: abuzul emoțional, abuzul fizic, abuzul sexual și neglijarea. Ultimul tip de violență pune în pericol sănătatea și chiar viața copiilor. De cele mai dese ori, cei care neglijează copiii sunt chiar părinții acestora. Copiii nu sunt alimentați la timp, nu sunt îmbrăcați corespunzător sau chiar sunt lăsați în frig.

Ion Bumbac, psiholog, raionul Șoldănești:

În opinia Emiliei Guja, specialist la direcția raională Asistență socială și protecție a familiei Șoldănești, îm majoritatea cazurilor, la mijloc este alcoolul. Maturii consumă zilnic băuturi alcoolice și uită de obligațiile părintești. Un exemplu elocvent este cazul familiei Chibercea din satul Poiana, raionul Șoldănești. Lilia, cu lacrimi în ochi, își amintește ziua, când s-a trezit și alături nu îi era fetița. Acum, femeia numără fiecare zi până va veni timpul când dânsa va obține dreptul de a-și aduce copila înapoi acasă.

Emilia Guja, specialist DASPF:

 

Lilia Chibercea, locuitoare satul Poiana, raionul Șoldănești:

Valentina Rotari, asistenta socială din satul Poiana, spune că nu e prima dată când Lilia este surprinsă în stare de ebrietate. Specialista menționează că fetița a fost luată de la mamă și dusă la spital. Acolo, copilei i s-a depistat o intoxicație cu monoxid de carbon.

Valentina Rotari, asistentă socială:

Lilia Chibercea insistă că din momentul când i-a fost luat copilul,  nu mai consumă alcool. Mai mult, din ajutorul social în sumă e 2 mii de lei și femeia a cumpărat produse alimentare, a făcut reparație în casă. Acum, ea așteaptă să i se întoarcă acasă fata și să o poată crește. Lilia a fost ajutată de fostul ei concubin, care, recent, a revenit de la muncă din Federația Rusă.

Vasile Iliescu, fostul concubin al Liliei Chibercea:

 

Specialiștii de la direcția Asistență socială și protecție a familiei Șoldănești sunt rezervați în privința Liliei Chibercea.

Emilia Guja, specialist DASPF:

 

Tot din cauza alcoolului au avut de suferit și câțiva copii din satul Răspopeni. Autoritățile au decis că Galina Andreeva și concubinul ei Grigore Ojog nu sunt capabili să-și îngrijească cele două fiice. Astfel, fetițele de 5 ani și de 2 ani au fost plasate temporar într-o familie de tip parental din raionul Șoldănești.

Galina Andreeva, locuitoare satul Răspopeni, raionul Șoldănești:

 

La o distanță de câteva case, în mahalaua Galinei, locuiește și Tatiana Moșneguță. Dânsa este o altă femeie căreia i s-a luat copilul pentru că nu avea suficientă grijă de el. Tatiana recunoaște că viața fără copii era un chin. Asta a simțit ea când a realizat că fiul ei poate să nu mai revină acasă.

Tatiana Moșneguța, locuitoare satul Răspopeni, raionul Șoldănești:

 

Marina Cucereanu, asistentă socială în satul Răspopeni, susține că aceste două cazuri sunt de succes. Pentru a ajuta aceste familii să iasă din impas, a fost implicată întreaga comunitate din Răspopeni.

Marina Cucereanu, asistentă socială în satul Răspopeni:

 

Un alt actor al societății care se implică în soluționarea cazurilor de neglijență a copiilor este polițistul de sector. Anume el intervine atunci, când autoritățile decid să ia copiii din familiile lor biologice. Tot ele este cel care ține la control situația chiar dacă familia și-a revenit și are grijă de copii.

Anatolie Jelavschi, polițist de sector satul Poiana:

Potrivit informației oferite la Direcția Asistență Socială și Protecția Familiei Șoldănești, dacă anterior, anual erau decăzute din drepturi părintești maxim două persoane, din familia acestora fiind scoși din situații de risc maximum doi copii, în 2017, au fost luați de lângă părinți zece copii din șapte familii, inclusiv din cinci familii în care părinții consumau abuziv alcool. Între acestea este și o tânără care la momentul împlinirii vârstei de 18 ani, copilul ei rotungise primul său anișor. Sursa citată a precizat că două din cele trei femei supuse tratamentului de dezalcoolizare și-au primit copii înapoi.  

Autori: Natalia ROTARI și Victor SOFRONII

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.