Peste 12 mii de foi de ardezie sunt necesare locuitorilor raionului Șoldănești pentru a lichida urmările furtunei din noaptea spre duminică, 19 iunie curent. Și mai mari este prejudiciul cauzat agricultorilor, cărora vântoaica le-a distrus roada de pe suprafețe de mii de hectare. Despre aceasta s-a vorbit și în cadrul ședinței extraordinare a comisiei raionale situații excepționale.
Potrivit lui Anton Pozdircă, șeful filialei Șoldănești RED NORD, luni dimineață, 14 din 30 de localități ale raionului nu aveau energie electrică. În pofida faptului că la lichidarea urmărilor calamităților naturale fusese mobilizate 5 brigăzi, energeticienii s-au văzut nevoiți să apeleze la ajutorul colegilor din Bălți, Rezina și Râșcani. Anton Pozdircă a precizat că cea mai dificilă este situația în satele Cobâlea, Salcia, Climăuții de Jos și Vadul Rașcov.
Furtuna a cauzat prejudicii și sectorului agrar. Andrei Muțuțchi, șeful direcției agricole, a raportat că au fost distruse grâul de pe mai bine de 300 de hectare și orzul de pe aproximativ 200 hectare. În opinia specialiștilor, nu este exclus faptul că nu vor mai fi recuperate plantele de porumb și floarea soarelui, care au fost afectate în proporție de peste 60 la sută din toată suprafața. A fost compromisă și roada în livezile din Curatura și Șipca. Furtuna a distrus și acoperișele de la fermele din satele Rogojeni și Cușmirca, aria din satul Vadul Rașcov. Potrivit lui Andrei Muțuțchi, prejudiciul cel mai însemnat a fost cauzat gospodarilor din Vadul Rașcov, Cușmirca, Rogojeni, Pohoarna și Cotiujenii Mari.
În cadrul ședinței, Nicolae Mândru, ședul direcției învățământ, a precizat că furtuna a prejudiciat și instituțiile din ramură. Spre exemplu, la gimnaziul din Glingeni au fost deteriorate 85 foi de ardezie și 2 geamuri, iar la gimnaziul din Salcia – 60 de foi de ardezie și 12 geamuri. În ansamblu, sursa citată a spus că pentru aducerea în ordine a instituțiilor din domeniu este nevoie de peste o mie de foi de ardezie.
În acest context, la ședință a fost menționat că vântul a spulberat acoperișul de pe mai multe case din satele Cușmirca, Cobâlea și Cotiujenii Mari. A fost deteriorat acoperișul la căminul de cultură din satul Cușmirca, la grădinița din Șestaci, la instituțiile de învățământ din Cobâlea și Cotiujenii Mari.
Așa cum vântul a doborât zeci de copaci, pentru lichidarea consecințelor stihiei, inspectoratul de poliție s-a arătat dispus că vină în ajutor cu circa 20 de angajați.
În cadrul ședinței, administrația raionului s-a adresat cu apel către cetățeni să se implice mai activ în lichidarea urmărilor furtunei.