MOLDOVA+ Anterior spital raional, actualmente – ruine

Sute de lucrători medicali și mii de oamenii mulțumiți că se tratează la ei în sat. Acum trei decenii, pe teritoriul satului Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești, funcționa un spital mare. Erau și chirurgie, și ginecologie, maternitate, pediatrie și terapie – un spital cu capacitatea de peste 100 de paturi. Din toate acestea, la Cotiujenii Mari a rămas doar amintirea și pereții clădirilor ruinate.

Actualmente, la Cotiujenii Mari, funcționează doar Centrul de sănătate, unde activează patru medici de familie și 8 asistente medicale. Ei oferă servicii medicale primare celor 5 mii de locuitori din comună, dar și din satele vecine. Medicii de familie din Cotiujenii Mari spun că le este greu să facă față fluxului mare de pacienți, dar nu au încotro.

Dina Prodan, asistentă medicală superioară Centrul de sănătate Cotiujenii Mari

Cu dificultăți se confruntă și oamenii. Ei spun că sunt nevoiți să meargă kilometri întregi pentru a ajunge la ușa medicului lor de familie. Este și cazul familiei Anton din satul Pohoarna, care nu a putut aștepta unica zi pe săptămână, când medicul lor de familie vine la ei în sat. Problemele de sănătate i-au grăbit să vină la Cotiujenii Mari pentru a consulta doctorul.

Veta Anton, locuitoare satul Pohoarna

 

Cândva, aici a fost spital

 

Gabriel Leahu, locuitor satul Gara Cobâlnea

La Cotiujenii Mari ni s-a spus că centrul de sănătate de aici oferă doar servicii de medicină primară. Pentru consultații la diferiți specialiști, oamenii trebuie să se deplaseze în orașul Șoldănești, la spitalul raional.

Cotiujenenii își amintesc cu nostalgie de anii 80 ai secolului trecut. Atunci, nemijlocit în sat, ei  puteau beneficia de toate serviciile medicale: de la nașteri până la intervenții chirurgicale. Petru Anton își amintește cum a ajuns la spitalul din Cotiujenii Mari, pentru o intervenție chirurgicală la picior.

Petru Anton, locuitor satul Pohoarna

 

Despre timpurile, când în sat era spital, își amintește cu nostalgie majoritatea locuitorilor care au beneficiat de îngrijiri medicale. Peste 30 de ani a muncit în calitate de asistentă medicală în secția chirurgie Liubovi Costinovici. Ea susține că transferarea secției chirurgie la spitalul din Șoldănești a condus la ruinarea instituției curative din Cotiujenii Mari.

Liubovi Costinovici, fostă asistentă medicală din satul Cotiujenii Mari

 

Gheorghe Harbur a consacrat ocrotirii sănătății 42 de ani, dintre care 35 de ani a lucrat medic șef al spitalului și ulterior al centrului de sănătate din Cotiujenii Mari. Doctorul regretă faptul că pacienții lui au rămas fără spital în sat. El crede că satul Cotiujenii Mari a avut toate șansele să aibă un spital de invidiat. Fostul medic-șef susține că, prin anii 1988-1990, statul a alocat aproximativ 1,5 milioane ruble pentru reconstrucția spitalului din Cotiujenii Mari. Aproximativ 300 mii de ruble ar fi fost suficiente pentru a finaliza lucrările la spitalului din satul Cotiujenii Mari. Așa cum demarase campania de concentrare a instituțiilor medicale în centrele raionale, autoritățile de atunci au decis să nu mai aloce suma respectivă și lucrările de construcție au fost stopate.

 

Dina Prodan, asistentă medicală superioară Centrul de sănătate Cotiujenii Mari

 

Ce a mai rămas din spitalul Cotijenii Mari

 

Sute de copii au văzut lumina zilei la maternitatea din Cotiujenii Mari. Zeci de intervenții chirurgicale erau realizate săptămânal, iar cei care aveau pur și simplu nevoie de supraveghere medicală erau internați în secția de terapie.

Dina Prodan, asistentă medicală superioară Centrul de sănătate Cotiujenii Mari

 

Majoritatea intervievaților au remarcat că distrugerea spitalului din Cotiujenii Mari a fost primul pas de îndepărtare a populației de serviciile medicale de calitate.

Ușile, care ani în șir erau deschise pentru cetățeni, azi sunt încuiate…

 

Autori: Natalia ROTARI și Victor SOFRONII

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.