Apa de calitate e deficit

Lunar achită câte 50 de lei pentru a avea apă de băut și pentru necesitățile cotidiene. Asta durează deja mai bine de jumătate de an. Pe lângă toate celea, mai datorează câteva sute de lei furnizorului pentru apa de la apeduct. Este vorba de Iulia Dabija, locuitoare a satului Răspopeni.

Pe mătușa Iulia am surprins-o trebăluind pe pragul casei. Nu se plângea de bătrânețe la anii ei, dar de faptul că nu are apă. Chiar dacă fiicele au ajutat-o cu bani că să se conecteze la apeduct. Bătrâna ne spune că a avut mai multe incidente cu apeductul și a trebuit să scoată bani din buzunar ca să achite defecțiunile tehnice. Din cauza acestora, apa de la robinet ar fi curs în grădină.

Locuitorii satului Răspopeni confirmă că de mai mult timp au probleme privind aprovizionarea cu apă potabilă. Aceștia spun că pe timp de vară apa din multe fântâni din sat scade considerabil. Din acest motiv, deseori apa scoasă este cu nisip. Înainte de a o consuma, unii se văd nevoiți să fiarbă apa, alții o filtrează pentru a o purifica. Puțini oameni cunosc care este calitativă apei. Unii din gospodari spun că deși au robinet în curte și apa pare să fie bună, totuși, dau prioriate apei de la fântână. Asta chiar dacă au de parcurs zeci de metri ca să aducă o căldare cu apă.

Pentru a soluționa problema vis-a-vis de aprovizionarea cetățenilor cu apă potabilă, administrația satului Răspopeni a înaintat un proiect care prevede construcția unui apeduct și asistemului de canalizare. La Răspopeni, ni s-a mai spus că, din cauza apei necalitative și a oamneilor care nu au grijă de fîntîinrle lor, acum trei ani, mai mulți copii din localitate au fost infectați cu hepatita virală A.

Potrivit lui Vadim Grosu, responsabil la Centrul de Sănătate Șoldănești, în raionul Șoldănești sunt circa 5 mii de fântâni și izvoare din care cetățenii consumă apă potabilă. Apa doar din fiecare a doua sursă corespunde tuturor rigorilor. Puțin peste 40 la sută din populația raionului dispune de posibilitatea de a folosi apă din apeduct. Sursa citată a precizat că doar a fiecare a cincea gospodărie-apartament din teritoriu este racordată la sistemul de canalizare, toate acestea fiind în centrul raional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.