Baba Dochia revine la mijloc de aprilie

În dimineaţa de 20 aprilie 2017, Moldova s-a trezit sub zăpadă. Copaci şi flori aplecate la pământ de povara zăpezii au văzut dimineaţa şi locuitorii raionului Şoldăneşti. Atmosfera pascală s-a transformat în una de Crăciun.

Oamenii sunt îngroziţi şi le este frică să nu rămână fără roade. Iarna din aprilie i-a găsit pe toţi nepregătiţi. Şoferii întâmpină greutăţi la trafic pentru că demult au schimbat cauciucurile de iarnă şi s-au echipat cu cele de vară. În plus, din cauza ninsorii abundente, vizibilitatea este redusă.

Cu probleme în plus se confruntă şi grădiniţele. Părinţii se plâng că în instituţiile preşcolare este frig. Un exemplu elocvent este grădiniţa din satul Şipca. Tatiana, o mămică de acolo, spune că nu-şi duce cei doi copii pentru că marţi picii ei s-au plâns că au îngheţat în această instituţie. De cealaltă parte, primarul localităţii ne-a spus că este gata oricând să reconecteze grădiniţa la sistemul de încălzire.

Cei mai necăjiţi de urgia albă sunt agricultorii, care spun că din cauza ninsorilor şi a frigului vor avea de suferit multe plante. Din cauza greutăţii zăpezii depuse, prin sate, mulţi copaci s-au rupt. Unele crengi zac la pământ chiar în mijlocul drumului.

Pentru următoarele zile, meteorologii au anunţat şi îngheţuri de până la -5 grade C. Tatiana Mironova, șefa Centrului Monitoring Agrometeorologic, a declarat pentru agrobiznes.md că ultima dată, un astfel de fenomen, s-a întâmplat pe 3 aprilie 1963.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.