Casa-muzeu a lui D.Matcovschi, fără statut

Casa părintească din satul Vadul Rașcov a poetului Dumitru Matcovchi încă nu are statut de muzeu. Deși s-au scurs patru ani de la deschiderea festivă a instituției, viitorul acesteia este incert. Sora poetului insistă că, după moartea lui Matcovschi, toți au uitat de el.
Casa-muzeu, unde a copilărit Dumitru Matcovschi, a fost deschisă cu mult fast în toamna anului 2011. Atunci, la baștina poetului s-a desfășurat și prima ediție a festivalului internațional de poezie și cântec, închinat maestrului. Valentina Rotaru, sora poetului, zice că atunci autoritățile au promis multe, dar nimic nu au realizat.
Așa-zisul muzeu din Vadul Rașcov este vizitat săptămânal de persoane din diferite regiuni ale țării. Exponatele de aici au fost văzute chiar și de cetățeni francezi, americani și germani. Interesul vizitatorilor este justificat de însemnările pe care le-au lăsat într-un registru special.
În opinia Valentinei Rotaru, muzeul de la Vadul Rașcov este de o importanță deosibită. El este unicul obiectiv de acest fel din raion. În interior, sunt în exclusivitate covoare, lăicere și draperii confecționate de mama și bunica poetului.
Casa părintească a poetului a fost construită de buneii lui încă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Atunci, gospodăria era una dintre cele mai frumoase și îngrijite. Acum, insă, din lipsă de finanțe, imobilul nu mai arată ca pe timpul când maestrul Matcovschi îl vizita.
Valentina Rotaru susține că muzeul a fost vizitat de mari personalități din țară. Aici au fost și guvernanți. Monica Babuc, ministrul culturii, a promis personal că va ajuta la înregistrarea casei muzeu, dar problema a rămas nesoluționată.
Și oamenii din sat se arată indignați că muzeul lor nu are toate actele în regulă. Ei speră că situația se va rezolva în curând. Aceasta ar permite buna lui funcționare și atragerea în regiune a multor turiști, interesați de aceste meleaguri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.