Casa părintească a lui Mihai VOLONTIR: va fi sau nu MUZEU?

Cu trecerea lui Mihail Volontir în nefiinţă, au murit şi promisiunile oferite de autorităţi. La 9 martie curent, Maestru ar fi împlinit 83 de ani. La ultima vizită a sa în satul natal Glingeni din raionul Şoldăneşti, maestrului i s-a promis să i se facă un muzeu din casa părintească.  Administraţia publică locală nu a îndeplinit promisiunea. Casa părintească a regretatului artist stă să cadă.

Mihail Volontir este unul din oameni de creaţie ai Republicii Moldova care s-a născut şi a copilărit în raionul Şoldăneşti. Până la trecerea în nefiinţă, maestrul a locuit în oraşul Bălţi. În Glingeni, satul de baştină, rar venea. Ultima dată, maestrul a fost în sat în vara anului 2014. (imagini de la eveniment)

Atunci, în 2014, actorul a fost primit cu braţele deschise la Şoldăneşti. Alexandru Reliţchi, pe atunci preşedintele raionului, i-a spus artistului că va face din casa lui părintească un muzeu.

Chiar dacă au trecut trei ani de la acel eveniment, situaţia a rămas aceeaşi. La Glingeni nu s-a mai făcut muzeu.

Casa părintească a actorului este locuită de decenii la rând de o familie din sat. În 2014, stăpânii, categoric nu voiau să vândă gospodăria. Acum, nimeni nu mai locuieşte aici. Am încercat să aflăm opinia proprietarilor casei. La nr de telefon, oferit la primăria Glingeni, de fiecare dată o voce de minor ne spunea că mama nui.

Locuitorii satului şi-ar dori să aibă un muzeu în sat. Ei sunt mândri că sunt consătenii lui Mihail Volontir.

Primarul localităţii spune că APL nu dispune de surse pentru a cumpăra casa. Acum, proprietarul casei părinteşti a lui Mihai Volontir ar vinde gospodăria. Oamenii din sat spun că gospodarul cere 100 mii de lei. Pentru reparaţia acesteia ar mai fi nevoie de cam atâţia bani.

În raionul Şoldăneşti mai este o casă părintească a altui om de creaţie din teritoriu. Este vorba de casa din Vadul Raşcov, unde a copilărit Dumitru Matcovschi. Şi aceasta urma să capete oficial statut de casă-muzeu. Dar nu a fost să fie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.