ELECTORALA 2019. Cetățenii cu drept de vot, mai pasivi ca altădată

Potrivit informaţiilor oficiale, la votare au participat aproximativ 17 mii de cetățeni din raionul Șoldănești. Aceasta constituie 51 % din numărul total de alegători înscriși pe liste. Conform datelor, șoldăneștenii au înregistrat un activism mai redus, comparativ cu parlamentarele din 2014. Atunci au votat circa 19 mii de persoane sau 57 la sută din cei înscriși.

 

Fiecare al doilea locuitor al raionului Șoldănești a susținut PDM la alegerile parlamentare de duminica trecută. Astfel, dacă la parlamentarele din 2014 formațiunea respectivă a acumulat în raionul Șoldănești 4760 voturi, adică un sfert din totalul participanților, la 24 februarie curent, puțin peste 7 mii de șoldăneșteni au dat preferință acestui concurent electoral. Practic, s-a dublat și numărul susținătorilor socialiștilor. Pentru ”steluță” au votat aproximativ trei mii de oameni. Blocul electoral ACUM s-a bucurat de susținerea a 2,8 mii de cetățeni.

Majoritatea factorilor electorali au menționat activismul înalt al șoldăneștenilor. Spre exemplu, la ora 12, secţiile de votare din raionul Şoldăneşti erau aglomerate. Ca să îşi exercite votul, oamenii erau nevoiţi să stea în rând. Ca și la alegerile anterioare, cel mai mare flux de alegători a fost atestat în primele ore ale zilei.

Potrivit membrilor secțiilor de votare, în ziua scrutinului, la Șoldănești au venit și cetăţeni din stânga Nistrului. Unii au venit cu propriile maşini, alţii au recunoscut că au fost aduşi organizat. Majoritatea dintre aceștia însă se revoltau că sunt nevoiți să aștepte ore întregi. Spre exemplu, un cuplu ne-a spus că a stat la coadă peste 4 ore, ca până la urmă să-și încerce norocul la altă secție de votare. La secțiile de votare, deschise la Șoldănești special pentru cei din stânga Nistrului, ni s-a spus că la scrutin au participat aproximativ 2 mii de cetățeni, stabiliți cu traiul în stânga Nistrului.

În ansamblu, conform datelor de la CEC, lider, după numărul de voturi, pe Circumscripția uninominală nr.13 din Rezina, care include raioanele Rezina și Șoldănești, este Eleonora Graur, reprezentanta PDM-ului. Fosta președintă a raionului Rezina a acumulat 41,32% din totalul de voturi. Pe locul doi s-a situat Valeriu Ciorici, înscris în cursa electorală pe lista PSRM. Socialistul a acumulat 21,44% din numărul de voturi. Pe locul trei s-a situat reprezentantul blocului electoral ACUM: pentru Serghei Cataranciuc au votat 18,36% din numărul total al alegătorilor participanți la scrutin.

Atât Eleonora Graur, desemnată de popor în calitate de deputat pe circumscripția nr.13 Rezina, cât și Svetlana Rotundu, cu nr.12 pe lista națională PDM, în cadrul întrevederelor din preajma alegerilor, au promis să-și onoreze toate obligațiunile și promisiunile înaintate în campania electorală, fapt despre care să le raporteze cu regularitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.