Chiștelnița, satul cu 40 de străzi cu nume

Cu excepția centrului raional, Chiștelnița este prima în raionul Telenești localitate, care are străzi personalizate. Proiectul respectiv a fost lansat acum patru ani de către regretatul Ion Meleca. Deținând funcția de inginer cadastral, el s-a consacrat acestui lucru. Ca rezultat, dânsul a selectat nu numai cele mai semnificative, dar și cele mai năstrușnice denumiri pentru străzile din sat. Spre exemplu, una din ulițele de la periferie se numește Coreeană. După cum ne-a relatat Constantin Ciobanu, primarul satului, Chiștelnița n-a avut nimic cu Coreea. Pur și simplu, pe strada susnumită a trăit un profesor de geografie. Acesta explica într-un mod original locul țărilor pe glob după conturul geografic al satului natal. Astfel, potrivit explicațiilor profesorului, locul țării respective se află exact după casa dumnealui.

Străzile Chiștelniței au înveșnicit numele arhimandtricului Nicandru, care a fost deputat în primul parlament și care a votat independența. În numele unei străzi este imortalizat Tudor Brădescu erou căzut în războiul de la Nistru. Altă uliță poartă numele lui Aurel Colesnic, soldat căzut în Afganistan.
Cele mai multe denumiri de străzi totuși o poartă poeți și scritorii din spațiul românesc: Mihai Sadoveanu, Constantin Stere, Grigore Vieru, Eugen Doga și alții.
Atât primarul de Chiștelnița, cât și consilierii sătești remarcă importanța întroducerii denumirilor de străzi.
Inițiativa cu atribuirea denumirii străzilor a fost salutată și de localnici. Aceștia se arată convinși că lucrul dat este unul util.
Harta cu denumirile introdusă în GPS-ul mașinilor ”Urgenței”, a salvatorilor și ale poliției va înlesni ajungerea acestora la solicitanți.

 

Acest material apare în cadrul unui proiect sponsorizat de Fundația “Thomson Reuters” ca parte a Asistenței pentru mass-media independentă din statele Parteneriatului Estic, care este finanțat de Biroul pentru Dezvoltare, Comunitate și Dezvoltare al Regatului Unit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.