Cooperarea sporește dezvoltarea pomiculturii. Experiența ucrainenilor o dovedește


În vară, paleta de fructe conține toată gama naturală. de fapt, așa e și în timpul iernii. Acum 10 ani, toate fructele din rețeaua comercială a Ucrainei erau aduse de oriunde, dar nu din grădini sau câmpuri ucrainene. Era prea scump pentru a-ți crește roadele. Dar, în ultimii trei ani, situația s-a schimbat radical, și Ucraina a intrat pe piața mondială a fructelor. Numai în ianuarie-aprilie producătorii interni de fructe și fructe de pădure au sporit considerabil volumul vânzărilor de produse în străinătate.
Ucraina a exportat 6,2 mii tone de mere în 2017

În 2015, agricultorii ucraineni au saturat piața internă cu mere, pere și gutui. Un an mai târziu, în străinătate a fost trimisă o cantitate record de fructe, exporturile au depășit cifrele anterioare crizei din 2008. Merele ucrainene ecologice sunt recunoscute ca fructele cele mai delicioase și cele mai solicitate din lume. În prezent, acestea reprezintă 97% din toate livrările. În 2016, producătorii ucraineni au vândut mere în țările asiatice la un preț mediu de 0,44 dolari. SUA / kg, în UE – 0,22 dolari. US / kg.  În același timp, companiile ucrainene exportatoare au furnizat cele mai ieftine produse – la un preț de 0,17 dolari. SUA pe kilogram. Prețul mediu al merelor pe piața internă a Ucrainei în 2016 s-a cifrat la 0,18 dolari. SUA pe kilogram.

Cele mai multe mere, dar și fructe consumă oammenii din Statele Unite și Marea Britanie. Acest fruct pur și simplu nu lipsește pe masa familiilor din aceste state. Aici cred că mărul are cel mai mare număr de vitamine necesare pentru sanatatea umană, și, respectv, apreciază aceste fructe. Deci, acum pe piețele și supermarketurile din aceste țări secțiunea „Furnizor” este împodobită cu steagul albastru-galben al Ucrainei.

Mănâncă un măr pe zi și nu vei avea nevoie de medic
Іван Стефанишин

Dar nu totul este atât de strălucit în domeniul fructelor. Acum, în Ucraina au fost stabilite noi priorități, deoarece pentru a planta un hectar de mere sau de pere – nu este ieftin, iar profitul va trebui să-l aștepți mai mulți ani. După cum spun experții, „plantarea unei grădini și a face bani pe ea nu pot fi decât o intenție bună”. Volumele de aprovizionare au crescut, deoarece grădini de fructe în Ucraina, dar acestea sunt acum ”în floare”, dar în câțiva ani, ele vor da roadă.
Cu toate acestea, în acest caz, o nișă mare este ocupată de fermieri unici. În micile lor ferme cresc nu mai puține fructe, decât le au producătorii mari. Pur și simplu, cumpărarea unui produs de la întreprinderi mici pentru comercianți este mai problematică. Oricum, cert este că merele ucrainene nu vor dispărea nicăieri.

În ceea ce privește boabele, totul este mult mai interesant aici. Astfel, 8.500 de tone au fost livrări de afine pregătite, cireșe și altele (+ 70%) pentru un total de 10,8 milioane de dolari. SUA (+ 63%). Producătorii de zmeură și mure au vândut în străinătate2,5 mii tone de producție (+ 154%) în valoare de până la 3,3 milioane de dolari SUA (+ 123%).

Apropo, boabele ucrainene au deschis piața de aprovizionare a țărilor din Orientul Mijlociu și OAU. Dar principalul obstacol în calea extinderii vânzărilor în rețeaua de comercializare a UE este costul ridicat al certificatului Global Gap, care permite să exportați produse proaspete. Potrivit lui Sergey Theofilov, director general al UkrAgroConsult, afacerea cu fructe de pădure ramane unul dintre cele mai atragatoare segmente de investitii ale sectorului agrar din Ucraina. Principalele motive ale acestei tendințe sunt marginalitatea ridicată, creșterea cererii de pe piețele interne și externe, condițiile climatice favorabile și tendințele alimentare sănătoase.

Desigur, pomușoarele  ucrainene ar fi avut mai mult potențial dacă ar fi existat o construcție verticală clară: CÂMPUL – VÂNZĂRI – VÂNZĂRI PENTRU PROCESARE. Dar ultimul punct din acest șir în Ucraina elasă de dorit. La urma urmei, cantitatea mare de materie primă care nu ar putea fi vândute ar putea fi transformată în gem, suc, fructe uscate sau produse congelate. Iar firmele care se ocupă de astfel de afaceri le poți număra pe degete. Dar există și motive specifice.

În 2007, în Zhovkva, în regiunea Lviv, a fost înființată o companie ucraineano-elvețiană, care a construit aici un depozit frigorific și a început să congeleze și să sublimeze fructele.
Compania își vinde produsele congelate (căpșuni și zmeură) atât în ​​Ucraina, cât și în străinătate. Dar pentru fructele sublimate piața noastră nu este încă pregătită. Aceste căpșuni, zmeura sau afinele sunt de obicei de câteva ori mai scumpe decât cele proaspete, în plus, ucrainenii noștri nu sunt obișnuiți să consume asemenea bunuri. În schimb, în ​​Europa, afinul african sublimat este suprasolicitat.

„Galfrost” funcționează atât cu boabe cultivate, cât și cu fructe de pădure. Desigur, procesul de livrare de afine sau mure de munte este cel mai complicat. Pentru a face acest lucru, trebuie să-ți asiguri colectarea și livrarea promptă către uzină. Aici în primul rând este apreciată calitate. Bomboanele deteriorate și mucegăite nu sunt acceptate.
De fapt, calitatea scăzută este cea mai mare problemă cu care se confruntă compania. „Gallfrost” are certificate speciale pentru vânzarea de fructe de padure congelate și sublimate în străinătate. Aceste certificate garantează că produsul este organic, curat și de calitate. Cu toate acestea, agricultorii interni care se cooperează cu această companie ucraineano-elvețiană deseori nu îndeplinesc cerințele stabilite.

Максим Білозьоров
Генеральний директор компанії ГАлФрост

„Galfrost” a stabilit relații de parteneriat cu „Agro Frutuki”, care oferă congelarea căpșunii în stare proaspătă și a zmeurei. Boabele sunt cultivate, de asemenea, în Zhovkva, în satul Bishkiv. Această companie se ocupă de starea organică și de calitatea produselor. Ei pot însă procesa mai multe fructe de padure, deci este gata sa coopereze cu multi fermieri care respecta regulile.

Avem 4 hectare de zmeură de calitate, adică zmeură care aduce fructe din iulie până la primul îngheț – susține principalul agronom al firmei „Agro Frutika” SRL Irina Kobrynets

Ірина Кобринець
Головний агроном «Агро Фрутіки»

Irina Kobrynets, agronomul șef al Agro Frutiki, spune că cultivă, îngrijește și recoltează zmeura și căpșunile în conformitate cu toate standardele europene. Căpșunile, ca și în alte ferme progresive, nu cresc pe terenul gol, ci pe patul de paie.
În plus, zmeura și alte pomușoare sunt colectate aici în mănuși de unică folosință, ce este o condiție prealabilă. Dar principalul lucru este că produsele ecologice sunt cultivate aici, respectând toate regulile. Din fiecare lot, fac verificări doar în laboratorul de teren. Și aceeași atitudine responsabilă „GalFrost” impune și altor potențiali furnizori de fructe de padure.

Cum să-l învețe pe un fermier ucrainean să lucreze la o nouă schemă și chiar mai mult, astfel încât să fie businessul să fie benefic pentru fermier însuși? Lumea a găsit deja răspunsuri la aceste întrebări. Fiecare țară a ieșit din situație în conformitate cu propria legislație. Dar o idee – o cooperare – este potrivită și pentru noi.

Din anumite motive, multe cooperative se asociază cu fermele colective, dar puțini știu că primele cooperative din Ucraina s-au născut înainte de vremea sovietică. Dar mai târziu, pentru autoritățile bolșevice, asociațiile clasice au fost distruse.
scopul de cooperare este de a crea un ciclu complet de la producător la consumator și de a minimiza costurile neproductive. Astfel, este prevăzută calea cea mai scurtă de la producătorul de bunuri către cumpărător și există un schimb reciproc avantajos: producătorul primește profituri, iar consumatorul economisește. În plus, cooperarea schimbă abordarea formării economiei statului. Principiul controlului „de sus în jos” merge împotriva opusului: economia crește de jos în sus. În Ucraina, acum mai mult de 2 mii  de cooperative devenite cunoscute, din care aproximativ 200 – cresc fructe și fructe de padure.

Un gospodar din preajma orașului Lviv crește un „miracol”: căpșunile care s-au născut înainte de decembrie

Mykola Stetsky a fost al doilea în regiunea Lviv, care a fondat cooperative. Omul a avut educația unui constructor și a unui avocat, dar în 2014, războiul ia schimbat radical viața. S-a oferit voluntar să meargă în batalionul de la Lviv, iar când s-a întors, orașul ia alocat pământ pentru a fi folosit în satul Rakovets. Nikolay nu a meditat mult timp și a decis să-și îmbunătățească viața și să înceapă schimbări pozitive în țară. de fapt, prin partea locului, de sute de ani aici au început să crească căpșuni – ecologice, ca și pentru ei înșiși. Mykola a colaborat cu alți doi foști luptători ATO care au parcele lângă ei.
Acum bărbatul are doar 4 paturi de căpșuni și o seră cu pomușoare și fructe de pădure, care cresc aproape până la 31 decembrie. În anul următor, tânăra cooperativă intenționează să planteze un alt hectar de căpșuni și să organizeze vacanțe de familie aici – un fel de divertisment turistic pe teren.
Микола Стецьків
Створив кооперацію

Până în prezent, omul nu are probleme cu vânzarea de fructe de pădure. Le vinde în satul în care locuiește și care se dezvoltă. Când volumele vor crește, va căuta noi piețe, și nu îl deranjează că ar putea să se pomenească în situația în care să aibă piață de desfacere. Visează să producă gem. La urma urmei, există puține întreprinderi pentru prelucrarea pomușoarelor în Ucraina. Și vrea să cumpere congelatoare și să vândă căpșuni înghețate la Lvivans.

Desigur, cooperarea nu este un panaceu pentru Ucraina, dar este o oportunitate pentru fermierii ucraineni de a-și începe propria afacere în condiții bune.

Made on
Tilda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.