În următorii 5 ani, gimnaziul din Fuzăuca, unica instituţie de învăţământ din raionul Şoldăneşti cu predare în limba rusă, riscă să fie închisă. Conform datelor statistice, către anul 2020, insituţia va găzdui vreo 40 de elevi. După nouă finanţare, per elev, acest număr este insuficient pentru ca un gimnaziu să funcţioneze normal. Nici chiar o eventuală reorganizare nu ar putea salva situaţia. Pentru ca o şcoală primară să supravieţuiască ar mai fi nevoie de circa 100 elevi.
Fuzăuca este unica localitate din raionul Şoldăneşti unde 90 la sută din populaţie vorbeşte şi scrie în limba rusă. Pentru ei asta este limba maternă. Tot aici se află şi singura din raion instituţie de învăţământ preuniversitar cu predare în limba rusă. La gimnaziul de aici toate disciplinele sunt citite în limba rusă. Din sat doar 14 elevi învaţă într-o şcoală obişnuită. Ei merg la gimnaziul din satul vecin, Samaşcani, unde se predă în limba română.
Actualmente la gimnaziul din Fuzăuca îşi fac studiile 56 de elevi. Statistica arată că în anul de învăţământ 2019-2020 aici vor studia vreo 40 de elevi. Tamara Orhei, managerul insituţiei spune că lor nici cu 56 de elevi nu le jung banii oferiţi după formula per elev. Încă de la sfârşitul anului trecut de învăţământ, gimnaziul din Fuzăuca are un deficit bugetar de 342 mii lei.
De modernizarea instituţiei de învăţământ nici nu poate fi vorba la Fuzăuca. Pentru asta e nevoie de bani şi nu puţini. Cele două clădiri ale instituţiei sunt vechi şi necesită reparaţie capitală. Imobilul unde este amplasată administraţia şcolii datează din anul 1910. Pe timpuri, aici a locuit un preot. Odăile cu ferestre mici sunt întunecoase, iar pe timp posomorât nici lumina artificială nu este suficientă pentru o activitate sănătoasă. Directoarea ne-a spus că uneori se fac şi lecţii. Aici e mai cald şi tabla este amplasată chiar lângă sobă. Cealaltă clădire unde se desfăşoară procesul de învăţământ propriu-zis a fost dată în folosinţă în anul 1964. De atunci nu au fost efectuate reparaţii capitale.
Alexandru Grădinari, spune că, de fapt, la Fuzăuca situaţia e mult mai complicată decât se pare. Aici nu sunt deloc condiţii. Elevii nici sală de sport nu au. Orele de educaţie fizică se desfăşoară într-o clasă adaptată.
Alexandru Grădinari, şef adjunct la direcţia raională de învăţământ: Referitor la viitorul instituţiei eu pot spune că în următorii ani, la Fuzăuca nu va mai fi şcoală. Se preconizează ca această insituţie de învăţământ să fie comasată cu gimnaziul din satul vecin, Samaşcani. Vom reorganiza gimnaziul şi va fi unul ruso-român. Astfel, atât elevii, cât şi profesorii de la Fuzăuca vor putea studia şi preda şi în continuare în limba rusă. Vom reduce considerabil cheltuielile. Vom asigura transport şi oamenii din sat nu au ce pierde.
Nici la capitolul materiale didactice, administraţia de la Fuzăuca nu o duce mai bine. Deşi, sunt într-un pas cu curricumul şcolar, la lecţii ei nu pot utiliza materiale alternative aşa cum o fac profesorii din alte şcoli din raion. Laboratoarele de fizică, biologie, geografie şi chimie nu au necesarul de substanţe şi recipiente. În plus, majoritatea cadrelor didactice de aici sunt la vârsta de pensionare sau în pragul acesteia. Potrivit Tamarei Orhei, în ultimii ani doar un singur tânăr specialist a venit să activeze în şcoala lor.
Profesorii de la Fuzăuca îşi amintesc cu nostalgie de anii de glorie a localităţii. La sfârşitul secolului XX, Fuzăuca era una din localităţile din raion cu cei mai mulţi copii născuţi raportat la numărul de locuitori. În 1997, în şcoala de aici studiau mai mulţi de 130 de elevi. Copii de aici au avut mereu locuri de frunte la olimpiadele raionale şi naţionale. Spre exemplu, anul trecut la olimpiada raională de educaţie fizică, elevii au obţinut locul I.
Potrivit lui Alexandru Grădinari, şi gimnaziile din satele Şestaci, Climăuţii de Jos şi Poiana au o perspectivă sumbră. Aici, numărul elevilor este mai mic, decât cel necesar, iar statistica pentru următorii ani arată o descreştere a numărului copiilor.