Opinii diferite, aceiași temă: electorala 2024
Potrivit datelor oficiale, la scrutinul din 20 octombrie curent, din cei peste 30 mii de cetățeni cu dreptul de vot din raionul Șoldănești, la secțiile de votare s-au prezentat doar fiecare al doilea. În doar patru localități din raionul nostru oamenii au ales DA. Pe Maia Sandu în calitate de președinte și-a dorit-o fiecare al treilea.
Valentina Muntean, orașul Rezina
Ca niciodată, săptămâna aceasta am așteptat cu mare nerăbdare să ajungă la mine presa periodică. Chiar dacă auzisem la radio date privind alegerile prezidențiale și referendum, ardeam de dorința să văd publicat rezultatul final al recentei competiții electorale. M-am întristat și mai mult, când informațiile publicate au confirmat că majoritatea oamenilor din regiune au ales NU pentru modificarea Constituției în vederea viitoarei aderări a Moldovei la marea familie europeană. Asta e răspunsul pentru posibilitățile pe care ni le-a oferit deja prima etapă a aderării noastre. Cu siguranță, rar cetățean care în perioada respectivă nu ar fi călătorit prin Europa de îndată ce a fost declarată liberalizarea circulației noastre peste hotarele țării. Trebuie de menționat că în urma acestei liberalizări au avut de câștigat atât cetățeanul de rând, cât și oamenii din diverse afaceri.
În plus, țara noastră și cetățenii ei a profitat de un imens suport financiar. Citisem undeva, în presa periodică, că raionul Rezina a avut parte de un ajutor substanțial la modernizarea rețelelor de aprovizionare cu apă potabilă. În mai multe sate, cu sprijinul comunității europene, au fost construite sisteme de canalizare. Mai multe localități acum sunt iluminate în timpul nopții datorită realizării proiectelor privind construcția sistemelor de iluminare stradală. Cu suportul europenilor, în mai multe instituții de învățământ au fost modernizate centrele termice și întreg sistemul de încălzire a încăperilor. Spre exemplu, în Bușăuca, a fost instalată o centrală fotovoltaică de unde cu energie electrică se va alimenta o fântână arteziene. Am aflat din presă că în unele școli și grădinițe de copii au fost amenajate terenuri și săli de sport. Tot în raionul nostru, la Horodiște, a fost finanțată reparația centrului cultural intercomunitar. Tot datorită finanțelor europene am reparat și tronsoane enorme ale drumurilor din teritoriu.
Sunt sigură că locuitorii raionului Rezina sunt informați despre toate aceste lucruri frumoase, care s-au produs în ultimii doi ani. Și atunci nu-mi este clară respingerea de către rezineni a solicitării conducerii țării de a susține calea spre Europa. Teamă îmi este că prin acest răspuns vom îndepărta visul nostru de a schimba situația din țară. De fapt, am putea repara starea de lucruri la 3 noiembrie curent.
Opinii diferite, aceiași temă: electorala 2024
Vladimir Țurcan, orașul Șoldănești
Nu-mi venea să cred că noi, cei de la Șoldănești, care ne-am bucurat de suport financiar din afara țării, ne vom pronunța împotriva modificării Constituției. Doar aceste schimbări în legea de bază a țării se cerea a fi operate pentru ajustarea legislației naționale. Potrivit datelor oficiale, în ziua de 20 octombrie curent, circa 4,5 mii de cetățeni cu dreptul de vot au pledat pentru Maia Sandu. Numărul celor care l-au susținut pe Alexandru Stoianoglo s-a cifrat la 4 mii de alegători. În același timp, pentru DA în buletinul de vot au fost 5 mii de oameni. Exact cu 2 mii mai puțin decât au ales NU.
Îmi pare paradoxală starea de lucruri. Spun așa deoarece, ca un cetățean activ, prefer să mă informez cum decurge viața în raion. Din presa locală am aflat despre realizarea a mai multor proiecte. Iar aceste proiecte țin de asigurarea localnicilor cu apă potabilă și sisteme de canalizare. Numai în urma obținerii finanțării corespunzătoare, în raion au fost reparați mai mulți kilometri de drum local și național. E de o frumusețe liceul Alexei Mateevici din Șoldănești. Iar aici a fost schimbat acoperișul, ușile și ferestrele. Cu puteri proprii acest lucru nu mai putea fi executat nicicând.
De un suport consistent s-au bucurat și agenții economici din raion. Din câte îmi amintesc, la Șoldănești au fost sădite livezi contemporane. Avem noi și ferme de vaci, ferme care pot concura cu cele din Europa. De multe astfel de proiecte au beneficiat oamenii din părțile Climăuților de Jos, unde recent a fost extins sistemul de iluminare stradală.
Zilele trecute am vizionat un reportaj din Gruzia. Cei din partea locului se plângeau că, din cauza schimbării vectorului de dezvoltare europeană pe cea rusă, Uniunea Europeană le-a subțiat din ajutorul financiar pe care îl aveau anterior. Nu vă pare că am putea nimeri în aceiași capcană și noi? În numele generației crescânde, suntem datori să reconfirmăm poziția luată mai devreme.