MOLDOVA+ Dă ziarelor a doua viață

Ziarele pot fi citite, dar și împletite. În mâinele Tatianei Lazăr, din satul Saharna Nouă, raionul Rezina, orice ziar învechit sau coală de hîrtie recapătă o nouă viață. Meșterița a dat naștere la zeci de coșuri, lădițe și altor obiecte din lozie de hârtie.

Tatiana Lazăr muncește în calitate de profesoară de educație tehnologică la școala din localitate. În virtutea funcției, a descoperit ceva nou pentru meșterii populari din partea locului. Aproape de un an, meșterița confecționează diferite obiecte din tuburi de hârtie. Ca regulă, după ce citesc un ziar, oamenii îl aruncă la deșeuri sau îl dau pe foc. Puțini sunt cei care îi găsesc altă menire. Printre acești câțiva este și femeia din Saharna Nouă.

Lădițe, căsuțe, coșuri, diverse suporturi au inundat casa gospodinei. La început, secundată de copiii de la școală, a încercat să transforme hârtia lozie. Anume această lozie îi servește drept materie primă pentru a confecționa diferite obiecte, ocupație care s-a transformat într-o adevărată îndeletnicire pentru dumneaei.

Deși îl apreciază ca fiind un lucru dificil și migălos, Tatiana Lazar practică active noul meșteșug. Mai mult, ideile îi vin spontan. E mai dificilă și de durată realizarea acestora. Se întâmplă că pentru a finaliza o lucrare, meșterița muncește până în zorii zilei.

Împletitul în lozie de hârtie este o pasiune recentă. Meșterița însă, mult timp consacră croșetatului. Rucsacele, pungile pentru telefoane mobile și pentru sticluțe au umplut sertarele gospodinei. Atractive după compoziție și gama de culori, obiectele par a fi confecționate la niște mașini automatizate și nu cu mâinele dibace ale Tatianei Lazăr.

Tatiana Lazăr împletește și vestimentație. Nu din cele simple, ci cu diverse ornamente și complicate ca factură. Meșterița ne spune că mult timp îi răpește confecționarea unui cardigan. În schimb, odată confecționată, haina îi adduce o satisfacție enormă.

Gospodina nu se consideră a fi materialistă. Dânsa nu dorește să-și vândă obicetele confecționate. Susține că dragostea și munca depusă la confecționarea acestor capodopere nu are preț. De altfel, Tatiana Lazăr nu se grăbește să meargă pe la diverse festivaluri și târguri. Și nu regretă că nu este cunoscută în lumea meșterilor populari. Preferă mai bine să muncească.

Pentru prima dată, Tatiana Lazăr a pus mâna pe andrele la vârsta de 12 ani. De-a lungul anilor, a confecționat haine pentru ai casei și pentru rude. Actualmente, croșetează ceea ce îi place și îi aduce liniște în suflet. Tatiana Lazăr ne spune că are foarte multe idei. Iarna, până la venirea căreia nu a rămas mult timp, este anotimpul, când meșterița dispune de cel mai mult timp liber. Astfel, ea speră că anume atunci va realize o bună parte din schițele sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.