Doi la sută din cetateni, afectați de diabetul zaharat

Aproape o mie de locuitori ai raionului Şoldăneşti suferă de diabet zaharat. Medicii spun că în teritoriu ar mai putea fi încă cam atâţia. Boala provoacă anual sute de invalizi.
Oricine se poate îmbolnăvi de diabet. Este opinia medicilor endocrinologi care afirmă că modul de viaţă sănătos reduce riscul de a face această maladie. În ultimii ani, se atestă cazuri de diabet de tip 2. acesta este înregistrat mai mult la persoanele tinere.
Medicii spun că diabetul zaharat apare din cauza unei alimentaţii hipercalorice şi a sedentarismului.
Potrivit doctorilor, diabetul zaharat este una dintre cele mai frecvente boli cronice, înregistrate în raionul Şoldăneşti. Pacienţii trebuie permanent să se afle sub supraveghere specială. Aceştia nu au voie să consume orice. Dânşii trebuie să respecte o dietă strictă. Pentru a ţine boala sub control, lor li se interzic alimentele îndulcite. Bolnavii trebuie să opteze pentru consumul fructelor şi al legumelor.
Şi copiii se îmbolnăvesc de diabet zaharat. Alarmat este că deşi natalitatea este în declin, numărul copiilor cu diabet sporeşte de la an la an. Majoritatea dintre ei au grad de disabilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.