Cei mai buni ! Echipa de teatru Tineart din Şoldăneşti, ghidată de Tatiana Vrăjitoru, a ocupat locul întâi la festivalul național Teatru Social. Concursul a fost găzduit de Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din orașul Bălți.
În acest an, în cadrul festivalului au participat peste 200 de tineri din diferite localități ale țării, întruniți în 12 echipe de teatru. Conform condițiilor competiției, artiștii urmau să prezinte câte o piesă de teatru social, creată de ei special pentru eveniment și în care se cuvinea să fie elucidată o problemă actuală din viața tinerilor din Moldova.
Potrivit organizatorilor, în anul curent, scenele de teatru social urmau să abordeze trei tematici și anume necesitatea educației pentru sănătatea sexuală și reproductivă în școală, inclusiv sănătatea sexuală și reproductivă a tinerilor, prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală și HIV, a sarcinii neplanificate, a comportamentelor de risc. De asemenea, a fost propusă și dezbaterea problemelor cu care se confruntă tinerii în perioada adolescenței, dar și responsabilitatea pentru viața de familie. Artiștii mai aveau sarcina de prevenire a discriminării pe bază de sex sau orientare sexuală, statut social, discriminarea persoanelor cu dizabilități. Altă sarcină a echipelor ținea de scoaterea în vileag a abuzului de substanțe nocive în rândul tinerilor, precum abuzul de alcoolul, tutun, droguri. Prin artă și improvizație, tinerii actori trebuia să îndemne și să implice publicul să participe la găsirea soluțiilor pentru rezolvarea problemelor abordate.
De menționat că echipele participante din acest an au fost selectate în baza unui concurs riguros, în cadrul căruia s-au înscris mai mult de 30 de echipe. Pentru a face față sarcinelor propuse, începând cu luna august, tinerii au fost instruiți în tehnici de teatru social de Y-PEER Moldova. În acest context, au fost organizate și instruiri în domeniul drepturilor și sănătății sexuale și reproductive. Până a ajunge la concurs, tinerii actori au prezentat piesele de teatru în instituţiile de învăţământ din localităţile lor. Cele mai bune 12 piese au ajuns la etapa finală a Festivalului Național de Teatru Social.