Eftimie Moroșanu, duhovnicul Protopopiatului Șoldănești, plecat în ceruri

La onorabila vârstă de 86 de ani a trecut în lumea celor drepți protoiereul mitrofor Eftimie Moroșanu. Pentru a lua cuvântul dumisale, mulți veneau din depărtări. părintele duhovnic era cunoscut și pe motiv că a slujit în mai multe parohii, între care satul Heciul Vechi, raionul Sângerei, satele Cușmirca și Cotiujenii Mari – ambele din raionul Șoldănești. De mai multă vreme, părintele Eftimie a petrecut-o la mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Cușelăuca.

Eu l-am întâlnit pentru prima dată în 1989, în cadrul unei întrevederi a administrației raionului Șoldănești cu preoții din teritoriu. Atunci, se încerca o apropiere a șefilor cu biserica. Părintele Eftimie, care atunci slujea la Cușmirca, a spus doar o propoziție: nu contează unde te rogi Domnului, important este să-L ai mereu în suflet! Peste un an, când în familia mea s-a născut al doilea fecior, l-am rugat pe părinte anume dumnealui să-mi boteze copilul. A venit acasă, la Șoldănești. Refuza să ia bani pentru serviciu. Până la urmă, jumătate din suma pe care i-am propus-o a pus-o pe perna, unde dormea bebelușul.

 

De mai mult timp, intenționam să realizez un documentar despre părintele Eftimie. Iarna trecută, convenisem cu maica Vera, stareța mănăstirii Cușelăuca, să merg la mănăstire să fac filmări. Atunci, mi s-a sugerat să aștept să treacă sărbătorile, apoi să vedem, poate filmăm când se face natura mai frumoasă… Dumnezeu l-a luat în împărăția Sa.

 

Domnul să-l aibă în grija Sa pe Eftimie Moroșanu, duhovnicul Protopopiatului Șoldănești.

Hristos a Înviat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.