La Vadul Raşcov, raionul Şoldăneşti, din nou e multă lume. Oamenii au venit la festivalul-concurs internaţional de poezie şi cântec ”Dumitru Matcovschi”, care a ajuns la cea de a cincea ediţie. În cadrul acestei ediţii, opera poetului a fost nu doar declamată şi cântată, dar şi jucată de actori amatori şi profesionişti din întreaga republică.
În prima zi a festivalului, scena a aparţinut elevilor din patru gimnazii şi licee din republiciă, care poartă numele Maestrului. Acestea sunt gimnaziul de la baştina poetului, satul Vadul Raşcov, raionul Şoldăneşti, liceele din Cotiujenii Mici, raionul Sângerei, şi cele din oraşul Soroca şi din capitală. Mai apoi, ştafeta a fost preluată de elevii de la Centrul de Creaţie din Şoldăneşti. Aceştia au cules un buchet de aplauze pentru prezentarea unui fragment din romanul ”Toamna porumbeilor albi”.
Au fost apreciaţi de spectatori şi actorii profesionişti de la teatrul din Cahul. Dânşii au venit în scenă cu spectacolul ”Vine apa”.
În concursul declamatorilor şi al celor care au cântat versurile lui Dumitru Matcovschi au fost peste 60 de participanţi. În opinia juriului şi al celor prezenţi în sală, partcipanţii au dat dovadă de pregătire înaltă.
Chiar daca în sala de festivităţi din Casa de Cultură din Vadul Raşcov era rece, atmosfera a fost încălzită de emoţiile şi retrăirile participanţilor, dar şi ale spectatorilor.
Şi de această dată, oaspete al festivalului a fost Petru Bulai, laureat al premiului mare, ediţia a patra. Starea sănătăţii nu i-a permis să se avânte în competiţie, dar dânsul a venit cu un mesaj pentru admiratorii creaţiei lui Dumitru Matcovschi.
De altfel, Petru Bulai susţine că festivalul consacrat lui Dumitru Matcovschi ar trebui să se desfăşoare în Chişinău.
De cu totul altă părere sunt superiorii raionului şi ai Ministerului de cultură.
Potrivit totalurilor, cei mai pregătiţi de sărbătoare au fost elevii de la liceul „Ion Creangă” din Chişinău. La categoria declamatori, locurile de frunte au fost ocupate de Grigore Cerneanu, Elena Şarga, Vlaicu Maitrescu – toţi din Chişinau. Printre cei mai buni interpreţi s-au dovedit a fi Valeria Marcu şi Olga Crivoroşcenco. Fiecare partcipant la concurs a primit câte o carte din publicistica poetului, aduse la sărbătoare de soţia poetului, Alexandrina Matcovschi. La eveniment, în scenă, au evoluat şi oameni cu renume – interpretele şi interpreţii Suzana Popescu, Cristina Scarlat, Arsenie Botnaru şi Gheorghi Afoni.