Fiecare al șaselea profesor, pensionar

60 de profesori sau fiecare al şaselea cadru didactic din raionul Şoldăneşti au atins vârsta de pensionare. Din cauza lipsei tinerilor specialişti, în şcoli îşi continuă activitatea pensionarii. Tinerii specialişti nu vor să vină să lucreze în şcolile din localităţile rurale.

Actualmente, în raionul Şoldăneşti activează aproape 400 profesori. În opinia lui Alexandru Grădinari, inspector la direcţia de învăţământ, numărul acestora ar fi suficient pentru cei peste 4 mii de elevi ce urmează a fi înmatriculaţi în noul an şcolar. Alexandru Grădinari spune că majoritatea cadrelor didactice au studii superioare. Mulţi dintre pedagogi nu citesc doar disciplina la care au licenţă.

Din cauza numărului mic de ore, unii profesori predau şi obiecte înrudite cu specialitatea lor de bază. De exemplu, profesorii de biologie predau geografia şi chimia. Alţi profesori nici nu au tangenţă cu obiectul pe care trebuie să îl predea.

Numai o treime din cele 400 de cadre didactice au grad didactic. Şase din aceştia sunt tineri şi încă nu întrunesc criteriile necesare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.