Ia de la Cobâlea, de la poalele stejarului lui Ștefan cel Mare

În anii când învăța la școală, deseori participa la expoziția tinerilor meșteri populari. A înregistrat și succese. Piesele confecționate de tânăra meșteriță era pe placul multora. Mai apoi a intervenit o pauză ca, în perioada primului său concediu de maternitate, să revină la broderie. Și i-a reușit.

Este vorba de Svetlana Beschieru din satul Cobâlea, raionul Șoldănești. Exact două decenii a rotunjit Svetlana, de când a încercat să confecționeze prima sa ie. În acest răstimp, meșterița a brodat mai multe ie. Svetlana se mândrește cu faptul că acestea sunt purtate în mai multe țări, inclusiv în Italia, Polonia și Marea Britanie.

https://www.youtube.com/watch?v=si749y-2lvg

 

Apropo, și acum ea muncește pentru a produce un set de ie pentru niște consăteni de ai ei, stabiliți în Canada. Femeia se bucură că îndeletnicirea ei au preluat-o și fiicele mai mari Stelina și Maria-Marcelina, eleve la un colegiu din Chișinău.

https://www.youtube.com/watch?v=OGtyMG1722s

Acest material apare în cadrul unui proiect sponsorizat de Fundația “Thomson Reuters” ca parte a Asistenței pentru mass-media independentă din statele Parteneriatului Estic, care este finanțat de Biroul pentru Dezvoltare, Comunitate și Dezvoltare al Regatului Unit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.