De la începutul pandemiei în raionul Șoldănești au fost confirmate peste 2300 de cazuri de îmbolnăvire cu covid-19. Două treimi dintre bolnavi au fost recuperati. Dar decesele din cauza infectării cu virusul SarsCov-2 în localitățile din raionul Șoldănești nu contenesc. Recent, au cedat doi locuitori ai satului Cobâlea. Cu părere de rău, s-au stins din viață mai multe cupluri din raion. În ansamblu, coronavirusul a provocat decesul a peste 80 de șoldăneșteni. Cu toate acestea, rata imunizării în raionul Șoldănești abia depășește 35%. Deși numărul persoanelor infectate, dar și a celor trecute în neființă este în scădere, lumea mai trăiește în agonia fricii. Potrivit mărturiilor, mulți din cei care au suportat în lupta cu coronavirus, au trăit clipe de groază. La început, ei nu creadeau că ar putea lesne să se infecteze cu Covid 19. Tocmai din acest motiv, oamenii se tratau la domiciliu cu propriile forțe. Numai după ce starea de sănătate se agrava, ei cereau ajutorul medicilor. După cum recunoaște, prin coșmar a trecut și Veronica Popa din satul Olișcani.
De mai bine de doi ani, întreaga omenire trăiește în condiții de pandemie COVID-19. Opiniile despre existența virusului mișel au fost împărțite diferit atunci, dar și acum. Oamenii de știință, lucrătorii medicali din lume susțin că Covid-19 este o boală asociată cu coronavirusul sindromului respirator acut sever SARS-CoV-2. Acesta este o nouă tulpină de coronavirus, care nu a fost depistată la oameni inainte de decembrie 2019. În debutul răspândirii virusul, o bună parte a societății îl descriau ca pe o răceală simplă sezonieră. Anume din această cauză ei erau de părerea că infecția dată ar fi posibil de tratat fie cu vitamine, fie cu antibiotice. Erau și dintre cei care mizau pe un banal tratament cu usturoi, ceapă sau țuică. Atunci, majoritatea exludeau faptul că acest coronavirus ar provoca victime omenești. Ba mai mult, în imaginația a foarte multe persoane, acest virus pur și simplu nu exista. Deși, și în prezent, la această temă, lumea gândește diferit. Deși raionul Șoldănești a fost afectat de virus cu mult mai târziu, decât alte localități din țară, totuși, infecția nemiloasă nu a ocolit oamenii din partea locului. Ca și alte multe instituții medicale din întreaga republică, spiatlul raional din Șoldănești nu a fost prgătit pentru a combate virusul fără dificultăți. Întâi de toate, instituția nu a fost dotată cu tehnică medicală necesară. Administratorul instituției a menționat că în secția de combatere a virusului Sarscov2 se muncea cu sârguință și până la epuizare. Fluxul de pacienți era foarte mare. În plus, la scurt timp, șeful secției respective, s-a infectat cu virusul Covid 19. Atunci, locul lui l-a ocupat alt șef de secție din spital, și anume Larisa Lupan.
A fost destul de încordată și situația în satul Răspopeni, raionul Șoldănești. Anume în această localitate au fost depistate primele persoane infectate cu coronavirus. Numărul îmbolnăvirilor creștea de la o zi la alta. Datorită abnigației medicului de familie și ale asistentelor medicale din localitate, care îm opinia specialiștilor acționau promt și cu responsabilitate, bolnavii au reușit să fie păstrați. Mulți dintre aceștia au fost transportați în secția anticovid din orașul Șoldănești. Timp îndelungat, COVID 19 și combaterea acestuia erau învăluite de diverse mituri. Numai după ce existența virusului, gravitatea lui și metodele de molipsire au fost dezbătute de întreaga societate, lumea a acceptat discuția privind vaccinarea. În special cei care au făcut forme grave a bolii de corona virus așteptau cu nerăbdare vaccinul. Și în prezent, sunt dintre cei pe care coronavirus i-a înconjurat sau au făcut forme ușoare spun că vaccinul nu ajută. Ba din contra, unii se dau mare specialiști în materie și insistă cum că vaccinarea dăunează sănătății. În situația creată, necunoașterea și ignoranța generează frică. Aceasta, la rândul său, dă naștere la mituri. Miturile însă alimentează diverse rătăciri, care împiedică oamenii să evaluieze corect starea de lucruri. De-a lungul evoluției omenirii, pământul a fost evadat de diferiți viruși, boli infecțioase, epidemii. Savanții, angajații din instituțiile curative au lucrat asupra inventării vaccinului, aceasta devenind o necesitate imperativă pentru a supravietui. Specialiștii susțin că vaccinul nu oferă garanții că persoana vaccinată nu se va îmbolnăvi. Totuși, pe parcursul a două secole de utilizre a vaccinurilor, s-a demonstrat convingător că vaccinarea este metoda cea mi sigură și mai eficientă de a proteja oamenii de bolile infecțioase. Medicii, dar și mulți alți cetățeni din raionul Șoldănești, susțin această părere și îndeamnă întreaga societate să se imunizeze.