Știri false și tendențioase, cum să le depistăm. Aceasta a fost tema unei discuții, desfășurate, la 26 noiembrie 2018, în biblioteca gimnaziului, din satul Cușmirca. Victor Sofronii, director-șef al postului de televiziune regional ”Impuls TV”, colaborator al campaniei ”Stop! Fals!”, a venit să ne ajute să ne discurcăm mai lesne care știri se merită a fi citite ca fiind veridice și care sunt niște minciuni.
În debutul întrevederii, participanților li s-a vorbit despre dreptul constituțional al cetățeanului de a fi informat, despre instituțiile media și genurile de presă. În cadrul discuției, jurnalistul Victor Sofronii a menționat care trebuie să fie construcția unei știri. Astfel, am aflat că dintr-o știre noi trebuie să aflăm răspunsul la cinci întrebări: Ce? Unde? De ce? Cînd? și Pentru ce? De asemenea, în cadrul prezentării, Victor Sofronii a accentuat că autorul unei știri nu este în drept să-și impună opinia, ci trebuie să facă trimitere minimum la două surse de informare veritabile independente una de cealaltă. La fel, a fost menționat că trebuie făcută referire nu la oameni de ocazie care nu au nimic cu domeniul vizat în material, ci doar la specialiști sau responsabili din instituțiile care au tangență cu tema abordată.
Pentru noi a fost important că, în timpul discuției, au fost aduse cazuri concrete, când consumatorul de informații era indus în eroare. Au fost arătate exemple cum autorii unor știri manipulează cu cetățenii, aplicând diverse tehnologii. Este foarte bine că atunci când a venit vorba în care instituții media informația sunt mai veridice, colaboratorul campaniei a făcut trimitere la rezultatele unui studiu privind sursele de informare în care erau enumerate ziarele și radiodifuzorii cu cel mai înalt grad de credibilitate în societate.
În cadrul întrunirii, unii dintre tinerii și-au expus dorința de a-și încerca puterile în ale jurnalismului.
Autori: Rodica Siminel, elevă a gimnaziului Cușmirca (text)
Ana Sofronii (foto)
PS. Este regretabil că, deși în localitate au fost afișate mai multe avize privind întâlnirea STOP Fals!, am avut discuții cu mai mulți maturi, chiar dacă afară toată ziua a plouat și, respectiv, oamenii nu au prea avut ce face în gospodărie, cei de la Cușmirca nu au dat curs invitației. Departe de gândul că lumea știe CUM să se informeze corect.
”Stop fals!”
Acesta a fost genericul întâlnirii desfășurate, la 26 noiembrie curent, în biblioteca gimnaziului Cușmirca, raionul Șoldanești. Adunarea a fost moderată de Victor Sofronii, directorul postului de televiziune regională ”Impuls Tv”.
Jurnalistul Victor Sofroni a familiarizat elevii și profesorii in cadrul acestei ședințe cu activitatea mass media. Un loc aparte a fost consacrat publicității și știrilor false, care apar tot mai des. Oaspetele nostru a vorbit despre metodele care îi ajută pe cetățeni să nu fie trași pe sfoară de autorii știrilor și informațiilor false furnizate la televizor sau scrise în ziare sau reviste. Noi am fost îndrumați să analizăm orice situație, orice comunicat de presă și să căutăm și alte opinii și puncte de vedere la subiectul respectiv. Moderatorul a dat câteva sfaturi care ne vor ajuta să deosebim știrile false.
La început de dezbateri, Victor Sofroni a prezentat un filmuleț în care se vorbea despre știrile false și ce trebuie să facem în aceste cazuri. Concluzia acestei întâlniri este că nu trebuie să credem tot ce difuzează presa, ci trebuie să analizăm fiecare moment și să nu ne grăbim să tragem concluzii, ci să ascultăm alte opinii.
Marinela Golban, elevă, gimnaziul Cușmirca