MOLDOVA+ Investiții în învățământ, cu suportul părinților


Visul unei eleve de la gimnaziul satului Chipeșca, raionul Șoldănești a devenit realitate. În atelierul din gimnaziu, adolescenta confecționează haine naționale pentru colegii ei. Cu vestimentația creată în instituție, discipolii participă la diverse concursuri raionale și naționale. Deschiderea atelierului de cusutorie a fost posibilă grație susținerii financiare a Asociației Părintești. 

Anul curent Irina Stăvilă va absolvi gimnaziul. Fata se bucură că pe lângă cunoștințele de cultură generală, în ultimii ani ea a acumulat și deprinderi de viață. În atelierul de cusutorie, eleva a învățat nu numai ce reprezintă costumul național moldovenesc dar l-a și cusut. Irina a croit deja vreo zece cămăși în stil național.

Irina Stăvilă la sfat cu Lilia Grăjdean, conducătoarea atelierului de cusutorie

1

 

Materialele pe care le utilizează eroina noastră sunt alese cu grijă. La asta contribuie și administrația gimnaziului care caută cele mai bune stofe. De obicei, cămășile sunt confecționate din in. Cu ațe colorate de calitate, la mașini de cusut performante și cu multă dragoste, materialul din mâinile Irinei se transformă într-o ie veritabilă.

bvfgh
Lilia Grăjdean, conducătoarea atelierului de cusutorie

Irina spune că nu ar fi reușit să-și realizeze visul fără ajutorul profesorilor și a tuturor părinților din sat. Încă în 2006, aceștia împreună au creat o Asociație a Părinților și a Pedagogilor. Banii colectați de Asociație sunt folosiți pentru a soluționa problemele instituției.

Silvia Marinescu, managerul gimnaziului din satul Chipeșca

Părinții Irinei sunt încântați că fiica lor coase ie și catrințe. Fata nici acasă nu se lasă de această îndeletnicire. Cu plăcere îi ajută și pe colegii ei, care lucrează la costumele naționale alături de dânsa. Atât elevii, cât i părinții susțin că suma de 45 lei pe care anual o achită în haznaua Asociației nu este mare. Banii sunt depozitați în bancă. La fiecare adunare părrintească, administrația Asociației raportează ce s-a făcut cu sumele adunate.

Grație Acociației Părintești, în ultimul deceniu administrația gimnaziului a atras în instituție 1,2 mln lei (poză interactivă). De acești bani, a fost renovată capital clădirea gimnayiului. Silvia Marinescu, directoarea gimnaziului, ne-a spus că nu ar fi reușit să câștige proiectele pe care le-a implimentat dacă nu ar fi creat Asociația Părintească.

Silvia Marinescu, managerul gimnaziului din satul Chipeșca

La Chipeșca, am fost informați că o bună parte din banii acumulați de Asociație au fost utilizați pentru dotarea tehnico-materială a instituției. Asociația este legală, susține administrația gimnaziului. De asta ne convinge și președinta Asociației, care este o mămică din sat.

Aliona Muștuc, președinta Asociației părintești

Angajații de la direcția raională de învățământ au doar cuvinte de laudă pentru cei de la gimnaziul din Chipeșca. Ei ne-au spus că elevii de aici sunt printre fruntași la toate concursurile și olimpiadele raionale.

Alexandru Grădinari, șef adjunct la direcția raională de învățământ Șoldănești

Specialiștii din domeniul Anticorupție sunt de părere că asociațiile părintești au dreptul la viață numai în cazul când activitatea lor este în cadrul legii și este asigurată și transparenta utilizării cotizațiilor.

Cornelia Cozonac, director Centrul de Investigații Jurnalistice

La gimnaziul din Chipeșca își fac studiile aproximativ 200 de copii. Fiecare al doilea elev contribuie la colectarea banilor în cadrul Asociației Părintești. Cu contribuția lor vin și cei 12 profesori, angajați în gimnaziu.
5 procente

Reporter: Natalia ROTARI
Video: Victor SOFRONI

__M+Justitia-RO

 

Acest material a fost realizat în cadrul
proiectului ”Consolidarea independenței
în mediile de comunicare din Moldoba”,
implementat de Centrul pentru Jurnalism
Independent în colaborare cu Internews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.