“Pedagogia este cea mai frumoasă meserie”. De această părere sunt două tinere absolvente a facultății de pedagogie, care, la începutul acestui an de studii, au revenit la baștină pentru a activa în domeniu. Una din fete a făcut facultatea de psihologie și psihopedagogie specială, iar a doua este învăţătoare la clasele primare. Ambele au lăsat oraşul pentru a activa în satul în care s-au născut.
E greu să fii pedagog, dar e și plăcut. Asta a înțeles Vergilia Gociu, originară din satul natal al lui Dumitru Matcovschi. Tânăra absolventă spune că a ales să fie pedagog pentru că îi plac copilașii. Vergilia susține că vrea să învețe tinerii cum să se comporte și cum să reacționeze atunci când se confruntă cu o problemă.
Vergilia GOCIU
Chiar din start, după ce am început cursurile îmi părea că am greșit profesia și doream chiar să plec la o altă facultate. Îmi părea cam dificil. Am observat că nu e ceea ce am vrut să fac.
Deși i-a fost greu, Vergilia nu a abandonat studiile. Cu cât mai mult studia, cu atât mai bine intra în esență și îi plăcea mai mult facultatea aleasă.
Vergilia GOCIU
Am venit să activez la sat pentru că de aici am plecat și aici mă simt bine. Actualmente am multă energie și putere de muncă. Peste ani aș vrea să fiu pomenită de bine. Să se spună că am fost un bun pedagog și am putut să ajut copiii.
Vergilia spune că sistemul de educație din Republica Moldova nu este perfect. Ea consideră că pentru a avea succes în viață, la școală ar trebui să studiezi doar disciplinele care îți plac.
Vergilia GOCIU
Cine este obligat nu face cu plăcere lucrul. 5:48 Evaluarea elevilor este binevenită pentru că ei văd la ce nivel se află, unde sunt mai slabi, unde ar trebui să mai repete. Își fac singuri o concluzie.
Are o părere aparte și în ceea ce privește notarea elevilor. Ea susține că notele nu ar trebui să fie un indicator despre nivelul cunoștințelor.
Vergilia GOCIU
Eu cred că notele nu au o însemnătate mare după cum o au cunoștințele și succesele pe care le înregistrează copiii.
Peste zece ani, Vergilia se vede tot la Vadul Rașcov.
Vergilia GOCIU
Cei care nu au reușit să își urmeze studiile până la capăt în domeniul pedagogiei sunt nemulțumiți de salariile din Moldova. Un alt motiv este faptul că nu știu încă ce vor. Pentru a avea succes trebuie să faci cu plăcere ceea ce faci. Să ai posibilitate să faci ceea ce îți dorești. Odată ce înveți din obigațiune, nu este de folos. Mai debrabă este o greutate, pentru că trebuie să suporți. Din cauza unui obiect care nu îți place poți urî un profesor, care, de fapt, nu este vinovat. Odată ce un copil face ce vrea, va deveni un profesionist în meseria ce o urmează.
Rita Negruvodă, managerul gimnaziului din Vadul Raşcov, este sigură că instituția a devenit atractivă nu doar pentru copiii din localitate, ci și pentru cei din satele vecine. Inclusiv tinerii specialiști își doresc să muncească aici.
Rita Negruvodă, managerul gimnaziului din satul Vadul Raşcov
Pe parcursul ultimilor 6-7 ani am beneficiat de mai multe proiecte unde au fost reparate, în totalitate, chiar acoperişul instituţiei, au fost schimbate toate uşile şi ferestrele, avem sistem nou de încălzire.
O altă tânără care a preferat satul este Natalia Roman. Ea muncește învăţătoare la clasele primare la gimnaziul din satul Chipeşca. Are 22 de ani și a susţinut deja teza de licenţă. După absolvirea universităţii, a decis să activeze în satul de baştină, la şcoala de unde şi-a luat zborul.
Natalia ROMAN
Mereu m-am visat profesoară. Vroiam să lucrez în şcoala unde mi-am petrecut copilăria. Vroiam să lucrez cu copilaşii. De asta am lăsat oraşul şi am venit în sat. La Chişinău puteam să lucrez oriunde, dar mi-am dorit să fac pedagogie.
Natalia susţine că încă din primul an de facultate a înţeles că pedagogia pe care o vedea în şcoala unde studiase e diferită de cea din manualele din care învăţa la universitate. Adevărata provocare, însă, a fost atunci, când a trebuit să facă lecţii.
Natalia ROMAN
Experienţa de la facultate i-a fost utilă, dar mai e nevoie de mulți ani de muncă
Întrebată ce ar schimba în sistemul de educaţie din ţara noastră, Natalia a menţionat că ar introduce alte discipline, care să trezească şi mai mult interesul elevilor.
Natalia ROMAN
Transformările din sistemul educaţional sunt benefice, îi motivează pe elevi
Tânăra de la gimnaziul din Chipeşca a beneficiat de o indemnizaţie unică din partea statului în valoare de 45 mii lei. Aceşti bani, ea urmează să îi primească pe parcursului următorilor 3 ani.
Natalia ROMAN
Banii distribuiți tinerilor specialiști sunt bineveniți
Potrivit Silviei Marinescu, managerul gimnaziului din satul Chipeşca, în ultimii zece ani, în instituţia pe care o gestionează au fost angajaţi 6 tineri specialişti. Niciunul din ei nu dorește să plece din localitate.
Silvia Marinescu, managerul gimnaziului din satul Chipeşca
Tinerii pedagogi care au venit să activeze în instituţia noastră sunt tot foşti elevi de-ai noştri. Ei vin aici pentru a ridica potenţialul intelectual al comunităţii.
La Direcţia raională de învăţământ Șoldănești, am fost informaţi că în intituţiile de învăţământ din teritoriu activează aproximativ 350 de profesori. Fiecare al şaselea este pensionar. La gimnaziul din Chipeşca lucrează un singur profesor pensionar. Totuși, mai rămân vacante funcţiile de profesor la disciplinele fizică şi educaţia muzicală.
Autori: Natalia ROTARI și Victor SOFRONII