În raionul Şoldăneşti, suprafața totală a sectoarelor de pământ supuse riscului alunecărilor de teren se cifrează la circa 160 de ha. O metodă de a preveni acest proces este plantarea fâşiilor forestiere de protecţie. Apropo, conform programului naţional „Pământ”, pe teritoriul raionului trebuiau să fie plantate circa 250 ha de fâşii forestiere de protecţie. În acest scop, numai în anul 2011, conform Hotărârii nr.626, Guvernul a alocat peste 50 mln de lei pentru sădirea plantaţiilor de protecţie în toată republica. Conform informaţiilor oficiale, în ultimii şapte ani, pe teritoriul raionului nu ar fi fost plantată nicio fâşie forestieră de protecţie.
Potrivit lui Leonid Paierele, şeful Inspecţiei ecologice Şoldăneşti, în raion sunt vreo mie de ha de fâşii forestiere de protecţie. Acestea sunt amplasate în preajma câmpurilor şi a drumurilor de acces. În mare parte, majoritatea fâşiilor forestiere sunt în gestiunea primăriilor. Leonid Paierele spune că administraţiile publice locale nu au grijă de aceste teritorii.
Leonid Paierele, şeful inspecţiei ecologice Şoldăneşti
La moment, în raionul Şoldăneşti avem 798 ha de fâşii de protecţie care aparţin administraţiilor publice locale şi 158 de ha care sunt gestionate de către serviciul Drumuri Soroca. Din păcate, primăriile nu au grijă de fâşiile forestiere de care sunt responsabile. În 2017, primăriile nu au sădit niciun arbore, în timp ce SA Drumuri a plantat 110 arbori.
Leonid Paierele susține că doar administraţiile publice locale din Şestaci şi Răspopeni ţin la control situaţia privind fâşiile forestiere de protecţie. Ecologistul mai spune că a vorbit despre această problemă şi în cadrul şedinţelor Consiliilor raionale.
Leonid Paierele, şeful inspecţiei ecologice Şoldăneşti
De nenumărate ori, la şedinţele Consiliului raional am discutat cu primarii şi le-am dat indicaţii ce să facă pentru a proteja aceste fâşii. Să pună pază pentru a evita tăierile ilicite şi să sădească alţi copaci.
O soluţie, la nivel de Guvern, pentru a înverzi spaţiile forestiere de protecţie din toată ţara era programul naţional „Pământ”. Conform acestui program, în raionul Şoldăneşti ar fi trebuit să fie plantate 250 de ha de noi fâşii forestiere de protecţie.
Leonid Paierele, şeful inspecţiei ecologice Şoldăneşti:
Din 2010 până în 2017, în raionul Şoldăneşti, nu a fost plantată nicio fâşie de protecţie. Este foarte grav, pentru că nici fâşiile existente au nevoie de reînnoire. Ele sunt defrişate şi nu se mai reînnoiesc. Sperăm că pe viitor primăriile să aibă grijă de fâşiile lor forestiere.
La Inspecţia ecologică din Şoldăneşti ni s-a mai spus că pe parcursul anului trecut, insituţia dată a întocmit desfășurat aproximativ 100 verificări ale fâşiilor de protecţie din raion. În rezultatul acestora, ecologiștii au emis 29 procese verbale. Deşi prejudiciul cauzat de tăierea acestor fâşii a constituit 21750 lei, suma amenzilor pe care urma să o achite contravenienţii au fost de 18,5 mii lei. Anatolie Cojocari, directorul Întreprinderii de stat pentru silvicultura din Şoldăneşti, se arată indignat de faptul că, deși nu se plantează arbori, nici de cei existenţi instituțiile respective nu iau seama. Asta e valabil şi în cazul pădurilor.
Anatolie Cojocari, directorul Întreprinderii de stat pentru silvicultura din Şoldăneşti
În ceea ce priveşte paza pădurilor şi a fâşiilor forestiere, societatea a devenit mai conştientă. Totuşi, tăieri ilicite avem. Nu sunt atât de masive ca în alţi ani. Anterior erau în continuu, dar acum sunt minimizate. Anul trecut am avut vreo 23 m3 de tăieri ilicite. Vinovații au fost identificați.
Apropo, în conformitate cu hotărârea Guvernului nr.554 din 14 iulie 2017, pentru consolidarea fâșiilor forestiere de protecție, în bugetul de stat au fost stipulate 51 milioane lei. Atât la Inspecția ecologică de stat din Șoldănești, cât și la primăriile din teritoriu nu au putut să ne confirme că fâșiile respective din raion s-ar fi extins cu vreun metru.
Autori: Natalia ROTARI și Victor SOFRONII