MOLDOVA+ Jumătate de secol, printre elevi

 

Deși are peste 70 de ani, o profesoară de la gimnaziul din satul Alcedar, raionul Şoldăneşti, continuă să citească disciplinele preferate: matematica şi fizica. Raisa Chitaică este una dintre cele mai în vârstă cadre didactice din raion. Învățătoarea se mândreşte cu discipolii săi care astăzi activează în diferite domenii şi au succes.

Nu-şi poate imagina să treacă o zi fără a-şi vedea elevii. Activitatea în domeniul educaţiei a început-o încă la 16 ani, fiind şi ea însăși un copil. Imediat după absolvirea Şcolii pedagogice, tânăra profesoară s-a angajat la şcoala din satul Chipeşca, raionul Şoldăneşti.

Raisa Chitaică, profesoară de fizică şi matematică la gimnaziul din Alcedar:

Spune că îi plăcea să fie profesoară încă fiind elevă. La Chipeşca era educatoare. După un an de muncă la Chipeşca s-a transferat cu serviciul mai aproape de casă, la şcoala din satul Poiana. Aici a fost profesoară de clasele primare. Între timp s-a înscris la universitate şi a urmat o facultate pedagogică cu frecvenţă redusă.

Profesoara îşi aminteşte că după patru ani de activitate la școala din Poiana, raionul Șoldănești, a fost invitată să citească lecţii la disciplinele matematică şi fizică în satul vecin, Alcedar.

Raisa Chitaică susţine că i s-a încredinţat o clasă de a VIII-a, absolventă. Profesoara era mândră că administraţia a avut încredere în ea şi menţionează că un elev care învăţa pe nota 3 de atunci, până la sfârşitul anului a susţinut examenul de capacitate pe nota 5 şi acum este om mare.

În Alcedar, toţi o cunosc pe ”Raisa Nicolaevna”. Majoritatea sătenilor au fost elevii ei. Acum unii au nepoţi care, la rândul lor, sunt sub aripa protectoare a profesoarei Chitaică.

 

Raisa Chitaică spune că nu este mare deosebire între elevii de eri și cei de azi. Profesoara menţionează că înainte elevii nu aveau atâta timp liber pentru a studia şi totuşi cine îşi dorea să studieze găsea timp şi resurse. Actualmente, elevii au mult timp liber la dispoziţie pe care îl irosesc pe reţele de socializare. 

Profesoara de matematică şi fizică de la Alcedar are cea mai mare experienţă de muncă dintre colegii ei de breaslă.

Lilia Balaban, profesoară de limba şi literatura română la gimnaziul din Alcedar:

O cunosc pe Raisa Nicolaevna încă de când am început eu a lucra. Este o profesoara care pune preţ pe educaţie, care munceşte mult şi iubeşte copiii.

 

Galina Ţurcan, profesoară de istorie la gimnaziul din satul Alcedar:

Spune că dna Chitaică transmite elevilor buna dispoziţie. Profesoara este nu doar un pedagog bun dar şi un manager pe potrivă. De-a lungul activităţii sale pedagogice, Raisa Chitaică a făcut parte din administraţia instituţiei.

 

În muzeul școlii

Raisa Chitaică crede că învăţământul din Moldova poate fi îmbunătăţit. Pentru asta, e nevoie de implicarea întregii societăţi. În opina profesoarei, părinţii ar trebui să fie mai insistenţi şi să îşi verifice sistematic copiii dacă îşi fac temele, să participe activ în viaţa lor de şcolar, iar profesorii să muncească cu dăruire de sine. Statul, la rândul lui, să asigure şcoala cu tot necesarul pentru un proces educaţional reuşit.

Raisa Chitaică, profesoară de matematică şi fizică la gimnaziul din satul Alcedar:

 

Aliona Lopaci, manager, gimnaziul Alcedar:

Potrivit informaţiilor oferite la Direcţia raională de învăţământ, Raisa Chitaică lucrează în şcoală de 55 de ani. Nu este unicul învățător care a atins vârsta de pensionare. Din cei aproximativ 400 de profesori din instituţiile de învăţământ preuniversitar din raion, fiecare al şaselea este pensionar.

Autori: Natalia ROTARI și Victor SOFRONII

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.