MOLDOVA+ Pe masa copiilor, produse nesănătoase

Lipsa meniului, insuficiente fructe şi legume şi frigiderul aproape gol. Aşa arata bucătăria şi depozitul grădiniţei de copii din satul Curătura, raionul Şoldăneşti. Situaţia dată a fost depistată de angajaţii Centrului de sănătate publică din Şoldăneşti. Aceştia susţin că atare stare de lucruri pot fi constatate în mai multe instituţii de învăţământ din raion.

Deşi era trecut de ora 9 şi 30 de minute, la instituţia preşcolară din Curătura încă nu era întocmit meniul alimentar. Din cei 15 copii înscrişi pe listă, în grupe erau doar 8. Nici directoarea nu era la locul de muncă. Una din angajate ne-a spus că şefa ar fi fost plecată la primărie. În lipsa conducătoarei, o educatoare ne-a arătat un meniu care era datat cu… ziua de duminică.

Pentru ziua de luni, în meniul prezentat reprezentantei de la CSP, la prânz, preşcolarii urmau să mănânce ciorbă de legume. Camera de luat vederi a surprins în cutia cu cartofi mai puţin de 10 legume. Conform normelor sanitare, pentru zece copii, ar fi nevoie de 2 kg de cartofi pentru ciorbă. În plus, în frigider erau crenvuşte iar acte care ar confirma calitatea acestora la Curătura nu au putut să ne prezinte.

Probleme au fost depistate şi la grădiniţa din satul Alcedar. Aici nu este frigider. Congelatorul existent îngheaţă toate produsele. În plus, acesta este mic. Şi neîncăpător. Ce ţine de alimentaţia copiilor, directoarea a prezentat meniul care corespundea cerinţelor. Ea a adăugat că monitorizează cu stricteţe regimul alimentar al copiilor şi îi hrăneşte doar cu produse sănătoase.

În satul vecin, la Poaina, Elena Ciorici, directoarea grădiniţei a recunoscut că preşcolarii nu primesc în grădiniţe necesarul de vitamine şi minerale. Dânsa insistă că fac meniul reieşind din normele fiziologice recomandate de medici dar, oricum, pe masa copiilor ajung produse mai puţin sănătoase.

Specialiştii de la Centrul de sănătate publică din Şoldăneşti bat alarma că aproape în toate insituţiile preşcolare din raion copiii nu primesc la masă norma fiziologică de consum recomandată de medici. În multe insituţii încă mai sunt serviţi crenvuşti, iaurt şi alte produse alimentare nesănătoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.