O vorbă bună și un prânz cald, pentru cei mai triști, decât noi

Alină bătrânii nu doar cu o vorbă bună, dar şi cu un prânz cald. În satul Cobâlea, raionul Şoldăneşti, activează o cantină, unde vin să servească prânzul oamenii care nu au ce mânca acasă. Unii din ei recunosc că la cantina servesc unica masă pe zi, aşteptând cu nerăbdare să vină aici şi a doua zi.
Beneficiarii sunt foarte bucuroşi că au în sat o astfel de instituție. Organizaţia umanitară Concordia le oferă celor de la Cobâlea posibilitatea să se încălzească în aceste zile de toamnă cu un prânz cald. Aici ei sunt seviţi cu diferite supe, ciorbe şi zeamă. La felul doi, bucătăresele le prepară diferite paste, pireu de cartofi şi salate de legume. Carnea nu lipseşte din meniu. La desert, beneficiarii sunt alintaţi cu compot de casă şi prăjituri alese.
Administraţia cantinei de la Cobâlea ne-a spus că face tot posibilul ca să ajute toţi nevoiaşii din sat. De serviciile Concordiei beneficiază şi familiile tinere. Acolo, unde sunt mulţi copii şi părinţii nu au posibilitate să îi alimenteze în măsura cuvenită sau să îi îmbrace, organizaţia le vine în ajutor.
După lecţii, copiii pot veni la centru nu doar pentru a bea un pahar cu ceai. Aici au condiții și pentru diverse ocupații. Centru are o sală pentru sport, unde copiii pot practica diferite probe sportive. Au ocupaţii și cei, cui nu le prea place sportul. Într-o încăpere special amenajată, şcolarii pot desena, citi şi scrie. Copiii sunt ajutaţi şi ghidaţi de doi voluntari. Aceștia vin special la centru să le facă copilaşilor viaţa mai frumoasă. Drept răsplată pentru efortul depus de administraţie, recent, copiii au organizat toamna de aur. La concert au participat toţi beneficiarii și lucrătorii centrului, dar şi oameni din sat.

Tatiana Vudu, directoarea Concordiei de la Cobâlea, ne-a spus că multă lume din sat vrea să beneficieze de serviciile centrului. Pentru asta ar fi nevoie de mai multe surse financiare, întrucât cele existente nu pot acoperi toate cheltuielile.
Conform informaţiilor oferite la Cobâlea, zi de zi, la prânz vin aproape 50 de persoane. Unor famililii li se expediază acasă colete alimentare. Acestea constă din opt produse alimentare a câte un kg fiecare. În special, ajutorul în cauză se oferă familiilor nevoiaşe cu mulţi copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.