Condiţii europene la grădiniţa din satul Şestaci. Graţie unui proiect, finanţat de Fondul de Eficienţă Energetică, la iarna care vine, instituţia preşcolară va fi încălzită în toate încăperile, lux de care nu a avut parte până acum.
Cazanele pe biomasă, care funcţionează pe peleți, şi panourile solare achiziţionate din proiect au fost deja instalate. Administraţia instituţiei aşteaptă cu nerăbdare sezonul rece să calculeze economiile făcute. Oricum, cei de la grădiniță sunt bucuroși că acum nu mai există probleme cu aprovizionarea instituției cu apă caldă
La primăria din Şestaci am fost informaţi că proiectul de termoficare a fost finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Valoarea proiectului este de vreo 50 mii de dolari.
Iacob Guja, primarul satului Şestaci, a ținut să precizeze că, după instalarea a unui sistem de încălzire similar la gimnaziul din localitate cheltuielile pentru încălzire s-au redus în jumătate.
Rita Toia, directoarea instituţiei preşcolare, spune că până nu demult erau încălzită doar a cincea parte din suprafaţa instituției care e de 280 de metri păstraţi. La iarnă, va fi cald în toată încăperea şi cei 40 de copii nu vor mai sta grămădiţi într-o singură sală.
Rita Toia, directoarea grădiniţei de copiii din satul Şestaci, a confirmat că dacă anterior grădinița era frecventată de vreo 10 copii, actualmente cumărul acestora s-a triplat.
Până vor testa noul sistem de termoficare, picii de la grădiniţa din Şestaci se bucură de apa caldă care se încălzeste de la colectoarele solare. Potrivit Ritei Toia, apă caldă este la bucătărie, în sufragerie şi în grupul sanitar.