Prima  galerie rurală de artă, deschisă la Ţâpova

Prima galerie rurală de artă din R. Moldova a fost inaugurată la Ţâpova, raionul Rezina. Galeria este amplasată în pensiunea „MUZE”, care este a treia pensiune din teritoriul comunei Lalova, specializată în prestarea serviciilor de turism rural. Proprietarul acestei pensiuni este Alexandru Postică, avocat de profesie.

Pensiunea este situată în preajma Mănăstirii Ţâpova şi se deosebeşte de celelalte prin spectrul serviciilor prestate. În afară de cazare, aici va fi oferit un set de servicii de agrement tradiţionale pentru zona respectivă. Turiştilor le sunt propuse spre vizionare expoziţii de picturi, sculpturi şi alte opere de artă, inclusiv cu vânzarea acestora. La momentul inaugurării galeriei, acolo erau expuse lucrările cunoscuţilor plasticieni din republică Pavel Turuta şi Ion Bolocan.

Apropo, Alexandru Postică nu este la prima acţiune din domeniul turismului rural. El este nepotul unor victime ale represiunilor staliniste. Acum şapte ani, Alexandru a început construcţia, în satul de baştină, Mereni, Anenii Noi, a unui complex muzeal al victimelor represiunilor politice.  Complexul muzeal cuprinde o suprafaţă de peste 3 hectare,  împărţită în mai multe zone. La început, acolo au fost dezvelite 3 sculpturi, care reprezintă „Familia”, „Rugăciunea” şi „Despărţirea”. Acel proiect include mai multe construcţii auxiliare, inclusiv o casă tipică ţărănească, mijloace de transport cu care au fost transportate victimele represiunilor, bordeie şi alte mostre ale edificiilor în care au fost ţinuţi foştii deportaţi în Siberia şi în alte localităţi îndepărtate.

 

Solicitat să facă o prezentare a pensiunii de la Ţâpova, Alexandru Postică, a remarcat:

Cu mai mulţi  în urmă, vizitând aceste locuri, am rămas frapat de frumuseţea, dar şi încărcătura lor istorică şi am decis să încerc să construiesc aici o pensiune. Am început lucrările acum 10 ani, timp în care am reuşit să construiesc  clădirea şi ceva locuri de agrement în curte. Până la moment am finalizat etajul întâi unde , în două săli, sunt amplasate expoziţiile de artă,  două camere pentru cazarea oaspeţilor şi sufrageria. La etajul doi vom avea 13 camere pentru turişti în stadiu de finisare.. În cadrul primei expoziţii  vedeţi lucrările unor personalităţi  bine cunoscute  în lumea artelor – pictorul Pavel Turuta şi sculptorul Ion Bolocan, ambii originari din ţinutul Orheiului. Expoziţiile vor fi cu vânzare şi periodic le vom schimba propunând vizitatorilor şi operele altor oameni de artă. Din câte ştiu, la moment în republica noastră, galerii de artă sunt numai la Chişinău. Noi dorim să lărgim accesul turiştilor  care vizitează monumentele de istorie, cultură şi naturale din această zonă propunându-le să savureze şi frumosul, sublimul din operele de artă, astfel  contribuind la promovarea autorilor acestora şi la dezvoltarea spirituală a cetăţenilor.

 

La inaugurarea  galeriei de artă de la Ţâpova au participat atât autorii expoziţiilor, cât și ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării Igor Şarov, secretarul de stat în domeniul educaţiei  la acelaş minister Andrei Chistol, alţi oaspeţi de onoare.

Solicitaţi să comenteze ideia deschiderii galeriei de artă într-o zonă cu mari perspective în ce priveşte dezvoltarea turismului rural, invitaţii de onoare au menţionat:

 

Ion Bolocan, sculptor

Am acceptat cu deosebită plăcerea invitaţia lui Sandu Postică de a mă implica cu lucrările mele în acest proiect de pionerat pentru R. Moldova, realiazat în această zonă deosebită pentru dezvoltarea turismului rural. Am venit la expoziţie cu  5 lucrări,Rugăciunea, Durerea, Ţipătul şi altele, toate de factură filosofică, la care ţin foarte mult şi care au legătură directă cu viaţa socială şi spirituală a societăţii. Din câte ştiu, periodic expoziţiile se vor renova şi eu sunt gata să expun aici noi lucrări. Sper că pe parcurs  vizitatorilor li se vor propune şi lucrări ale meşterilor populari, opere de artă din diverse domenii.

 

Pavel Tututa, plastician:

Ma bucurat mult propunerea dlui Alexandru de a participa la aceste eveniment deosebit. Am expus aici 40 de lucrări executate cu circa 10-11 ani în urmă, inclusiv la câteva mănăstiri din zona nistreană – Ţâpova, Japca.Curi. Pe mine mă atrag în mod deosebit asemnea locuri, unde sunt depozitate atâtea  posibilităţi de trece dincolo de pragul tradiţional al cotidianului, a pătrunde în tainele istoriei. Am fost uimit de spaţiile de la această pensiune puse la dispoziţia noastră, care concurează cu sălile respective de la Chişinău.Eu cred că idea dlui Postica se va bucura de  success.

 

Gheorghe Postică, arheolog și istoric medievist din Republica Moldova, profesor universitar, doctor habilitat, autor a peste 200 de lucrări științifice, metodice și de publicistică.

Salut această idee, nobilă, interesantă şi originală, încă un eveniment de cultură naţională care sporeşte seminificaţia şi atracţia zonei cultural-istorice Saharna-Ţâpova, care prin monumentele sale seculare, inclusiv mănăstirile rupestre, este de o importanţă internaţională. Galerie de artă contemorană inaugurată astăzi se datorează unei colaborări fructuase a lui Alexandru Postică, proprietarul pensiunii, cu mai mulţi oameni artă, care prin intermediul acestui proiect vor avea posibilitatea să-şi promoveze lucrările, iar vizitatorii – să se bucure la pensiunea dată de un spectru mai mare de servicii, inclusiv de ordin spiritual. Zona Saharna-Ţâpova a fost supusă în ultimii ani mai multor cercetări ştiinţifice şi s-a descoperit că subsolul de aici conţine un lanţ de cetăţi geto-dace, multe alte obiecte de unicat. A fost întocmită şi o hartă a acestora care demonstrează că aici concentraţie de situri arheologice este chiar mai mare ca la Orheiul-Vechi.

 

Igor Şarov, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării:

Am dat curs invitaâiei dlui Postică de a participa la acest eveniment din mai multe considerente. În primul rând, apreciez mult Muzeul deportaţilor înfiinţat la Mereni din iniţiativa dumnealui. Nu mai puţin actuală este şi ideea galeriei rurale de arte inaugurată azi la Ţîpova, ambele exemple demne de urmat şi de alţii. Sper că această galerie va contribui mult la promovarea operelor oamenilor de cultură din republică şi a culturii în ansamblu. Cu 10-15 ani în urmă când participam la săpăturile arheologice de la Orheiul Vechi, puteam doar să ne închipuim că peste ani, în aceste teritorii, va căpăta o asemenea dezvoltare turismul rural. Mă bucur că tot mai mulţi entuziaşti se implică în această afacere bazată pe exlorarea patrimoniului nostru istoric, cultural, natural, dar şi a tradiţiillor, obiceiurilor strămoşeşti. Eu cred în reuşita acestui proiect.

 

În încheire participanţii la eveniment au participat la o degustare de vinuri produse la Vinăria Lupaşcu din raionul Basarabeasca.

Text: Tudor Iaşcenco.

Imagini: Victor Sofronii

 

Pavel Turuta, originar din s. Trebugeni, Orhei. Profesor de sculptură, grafică și pictură la Școala de Artă din Orhei (1985-1987); director al acestei instituții (1987-2001), apoi manager al Liceului Republican de Arte „Igor Vieru”. În perioada 2012-2014 este profesor la Facultatea de Desing Interior a Universității „Perspectiva-INT”. Execută în piatră sculptura de proporții Despărțire, lucrare dedicată tuturor celor deportați în anii de tristă faimă, sculptează în piatră lucrarea Zodiac, autor al mai multor peisage, tablouri despre mănăstirile din R.Moldova şi viaţa monahală.

Plasticianul Ion Bolocan este originar din s. Meşeni, Rezina, dar locuieşte şi crează la Chişinău. A avut mai multe expoziţii personale în Germania, Elveţia şi Lituania, participând şi în cadrul unor expoziţii de grup, precum Saloanele de Primăvară şi de Toamnă de la Chişinău, iar în afara ţării – în Rusia, România, Italia şi Belgia. Mai multe lucrări ale lui Ion Bolocan se regăsesc în colecţii publice şi private din România, Franţa, Germania, Elveţia, Belgia, Italia, Anglia, Suedia şi SUA, la Muzeul de Arte Plastice a R. Moldova, în Colecţia Bienalei de sculptură din Ravena, Italia.  

One thought on “Prima  galerie rurală de artă, deschisă la Ţâpova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.