Profesorii învață despre presa corectă

Profesorii învață de la colegii lor despre media corectă. Asta se întâmplă la liceul teoretic „Alexei Mateevici” din orașul Șoldănești.

Victoria Lesnic, profesoară de istorie, care a beneficiat de instruirile Centrului pentru Jurnalism Independent, a desfășurat un atelier privind educația pentru media. Participanții au aflat de la moderatoare și de la jurnaliștii postului regional de televiziune Impuls TV ce înseamnă știri false, trolling și care sunt sursele de informare veridice din care se pot informa.

Moderatoarea instruirii a început activitatea cu distribuirea unor fișe de lucru fiecărui profesor. Dascălii, prin tehnica Bingo, trebuiau să se deplaseze prin sală și să intervieveze colegii lor, care urmau să găsească răspuns la câteva întrebări, legate de rețelele de socializare, modalitatea de a se informa și altele. În rezultatul aplicării acestei tehnici, a fost constatat că majoritatea dascălilor au cont de socializare. O bună parte dintre ei au spus că nu cred în știrile difuzate la televizor și le consideră false. Victor Sofronii, directorul postului de televiziune Impuls TV a explicat ce înseamnă o știre și cum pot fi diferențiate știrile false de cele veridice și echidistante. Dânsul i-a informat pe cei prezenți că o știre trebuie să conțină câteva elemente de bază la care orice consumator de media trebuie să fie atent. În primul rând, titlul știrii trebuie să corespundă conținutului acesteia. Jurnalistul a menționat că presa nu trebuie să utilizeze titluri gen șocant, teribil, împresionant, întrucât în știri trebuie evitate exagerările prin adjective, în special, la superlativ. O altă regulă de care trebuie să se țină cont când analizăm o știre, în opinia jurnalistului Victor Sofronii, este faptul că știrea trebuie să conțină cel puțin două surse independente una de cealaltă, de preferat specialiști în domeniul vizat în știre.

Participanții la instruire au însușit un șir de termeni ce se referă la jurnalism, internet și multimedia. Rând pe rând, profesorii au explicat ce înseamnă hărțuirea minorilor pe internet, știre, internet și alte noțiuni relevante. Natalia Rotari, jurnalistă la Impuls Tv, a relatat pedagogilor, cum ei ar putea distinge un profil fals pe facebook și ce înseamnă trolling-ul. Ea a îndemnat profesorii să-și instaleze aplicația Trolling pentru a înțelege dacă comentariile prietenilor virtuali sunt reale sau scrise de troli. Această aplicație, odată instalată în computer, marchează cu semnul exclamării profilurile trolilor. Odată identificați, aceste profiluri pot fi raportate administrației facebook, care-i poate bloka.

 

 

 

 

 

Instruirea pentru media în cadrul colectivului de pedagogi a avut loc în cadrul săptămânii educației media. Victoria Lesnic a precizat că recent a primit un set de manuale de educație pentru media. Profesoara susține că de astfel de lecții au nevoie nu doar copiii, dar și adulții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.