În ajunul centenarului de la Actul Unirii Basarabiei cu România, în satul Lipceni, raionul Rezina, a fost inaugurat oficial bustul restabilit al regelui Ferdinand I al României, cunoscut și ca Regele Întregirii. Astfel, oamenii din partea locului au marcat actul de revenire la valorile de care au fost lipsiţi abuziv de regimul sovietic.
În cadrul solemnității de redeschidere a monumentului, Aurel Pleșco, primarul satului Lipceni, a precizat că acum, 80 de ani, din inițiativa directorului școlii din localitate, Ilie Guja, un grup de localnici printer care Ilie Costin (notar public) și Ion Castravăț, în satul Lipceni a fost înălțat un monument consacrat consătenilor căzuți pe câmpurile de luptă în Primul Război Mondial (1914 – 1918).
Aurel Pleșco, primarul satului Lipceni
Monumentul reprezenta un vultur cruciat (cu aripile întinse) instalat pe un soclu cu înălțimea de cca 2,0 m. Dezvelirea monumentului a avut loc la începutul lunii septembrie 1937. La eveniment au asistat reprezentanții autorităților locale, mai mulți intelectuali și câteva mii de țărani veniți din satele învecinate. Odată cu ocuparea Basarabiei de către Uniunea Sovietică, acest monument a fost distrus, chiar în primele zile.
Cu prilejul redeschiderei mausoleului, la Lipceni au sosit reprezentanți ai Ambasadei României în Moldova, un sobor de preoți ai Mitropoliei Basarabiei și reprezentanți ai administrației publice din raion.
Reconstituirea Mausoleului Eroilor se datorează lui Iulian Rusanovschi, președintele asociației Studenților Creștini Ortodocși Români, sculptorului Veaceslav Jiglițchi și arhitectului Mihail Andrieș. Soclul a fost reconstituit în piatră de Cosăuți și executat de meșterul popular Veaceslav Lozan și este încununat de figura Vulturului cruciat. Pe fațada principală a soclului sunt instalate basorelieful Regelui Întregirii, Ferdinand I al României și Crucea Armatei Române.
Iulian Rusanovschi, președintele asociației Studenților Creștini Ortodocși Români
Pe latura din dreapta sunt trecute numele a 10 eroi originari din Lipceni, căzuţi în Primul Război Mondial.
Și la Rezina a fost restabilit bustul regelui Ferdinand I al României.