Iacob GUJA obține câștig de cauză la CEDO

Guvernul Republicii Moldova a fost condamnat la CEDO pentru că nu l-a restabilit în funcţie pe fostul purtător de cuvânt al Procuraturii Generale, Iacob Guja, ci doar a mimat executarea hotărârii, relateaza Jurnal.md. Înalta Curte de la Strasbourg a constatat că acestuia i-a fost violat în mod repetat dreptul la libertatea de exprimare, iar cea de-a doua concediere a fost o nouă măsură de represiune, pentru divulgarea în anul 2003 a unor informaţii de interes public. Abaterea va costa statul mii de euro, iar Iacob Guja a spus că va lupta în continuare cu sistemul putred.

Lupta pentru dreptate a început acum 15 ani, când şeful Secţiei relaţii cu mijloacele de informare în masă a Procuraturii Generale, Iacob Guja, a fost concediat pentru că le-a dezvăluit jurnaliştilor documente despre presupusele ilegalităţi din cadrul instituţiei. După ce a trecut prin toate instanţele naţionale, el s-a văzut nevoit să se adreseze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

După hotărârea din 2008 a CEDO, Guja s-a adresat la Procuratura Generală pentru a fi restabilit în funcţie.

Astfel, Iacob Guja a fost demis din nou, fiind nevoit să o ia de la capăt cu instanţele de judecată din republică, iar apoi să ajungă la CEDO.

Fostul purtător de cuvânt al Procuraturii Generale spune că lupta cu sistemul putred a fost una grea şi că aceasta se desfăşoară în continuare.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a acordat lui Iacob Guja 10.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi material, dar şi 1.500 de euro pentru acoperirea cheltuielilor de judecată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.