Iacob GUJA obține câștig de cauză la CEDO

Guvernul Republicii Moldova a fost condamnat la CEDO pentru că nu l-a restabilit în funcţie pe fostul purtător de cuvânt al Procuraturii Generale, Iacob Guja, ci doar a mimat executarea hotărârii, relateaza Jurnal.md. Înalta Curte de la Strasbourg a constatat că acestuia i-a fost violat în mod repetat dreptul la libertatea de exprimare, iar cea de-a doua concediere a fost o nouă măsură de represiune, pentru divulgarea în anul 2003 a unor informaţii de interes public. Abaterea va costa statul mii de euro, iar Iacob Guja a spus că va lupta în continuare cu sistemul putred.

Lupta pentru dreptate a început acum 15 ani, când şeful Secţiei relaţii cu mijloacele de informare în masă a Procuraturii Generale, Iacob Guja, a fost concediat pentru că le-a dezvăluit jurnaliştilor documente despre presupusele ilegalităţi din cadrul instituţiei. După ce a trecut prin toate instanţele naţionale, el s-a văzut nevoit să se adreseze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

După hotărârea din 2008 a CEDO, Guja s-a adresat la Procuratura Generală pentru a fi restabilit în funcţie.

Astfel, Iacob Guja a fost demis din nou, fiind nevoit să o ia de la capăt cu instanţele de judecată din republică, iar apoi să ajungă la CEDO.

Fostul purtător de cuvânt al Procuraturii Generale spune că lupta cu sistemul putred a fost una grea şi că aceasta se desfăşoară în continuare.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a acordat lui Iacob Guja 10.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi material, dar şi 1.500 de euro pentru acoperirea cheltuielilor de judecată.

Lasă un răspuns