Majorarea salariilor, aprovizionarea cu materiale didactice şi curiculele încărcate rămân a fi cele mai stringente probleme şi în acest an. Acest fapt l-au constatat participanţii la Conferinţa pedagogică, desfăşurată la finele lui august curent la Şoldăneşti. Majoritatea pedagogilor din teritoriu sunt de părere că învăţământul de astăzi necesită mai multă atitudine din partea statului şi a societăţii în ansamblu.
Participanţii la for au pus accentul pe acces, relevanţă şi calitate în sistemul de învăţământ. Nu întâmplător la Conferinţa din acest an au fost invitaţi primari, şefi de direcţie şi manageri ai instituţiilor publice din raion. Nicolae Mândru, şeful direcţiei de învăţământ a menţionat că educaţia începe din familie şi este continuată pe băncile şcolii şi în societate.
La conferinţă pedagogică au fost trecute în revistă succesele înregistrate de profesori şi elevi pe parcursul anului precedent. Printre acestea au fost evidenţiate olimpiadele raionale şi republicane şi concursul „Pedagogul anului”. O altă performanţă a cadrelor didactice şi a discipolilor lor a fost considerată implimentarea a diverse proiecte în instituţiile de învăţământ. Printre lideri la acest capitol este liceul teoretic „Alexei Mateevici” din oraş.
Majoritatea pedagogilor au menţionat că angajaţii din domeniu sunt remuneraţi sub nivel. Profesorii susţin că şi-ar dori un salariu mai mare. Asta le-ar permite să dedice procesului de instruire mai mult timp, or, din cauza remunerării insuficiente, ei sunt nevoiţi să caute şi alte surse de existenţă. În acelaşi timp, Svetlana Rotundu, preşedinta raionului Şoldăneşti a menţionat că peste 85 milioane lei sau 65% din suma bugetului raionul este alocată învăţământului.
Cadrele didactice s-au plâns şi de programele şcolare încărcate, lipsa materialelor didactice şi insuficienta implicare a părinţilor în procesul educaţional. La conferinţă s-a accentuat că şcoala nu poate de una singură să educe tânăra generaţie. Pe parcursul anului trecut de studii pe mâna poliţiei au nimerit 42 de minori, 6 din ei fiind elevi. Ei au comis diverse infracţiuni.
Prezentă la conferinţă, Mariana Goraş, reprezentata Ministerului Educaţiei a menţionat că va nota fiecare solicitare a pedagogilor din Şoldăneşti şi va încerca să vină şi cu soluţii. Dânsa a îndemnat cadrele didactice să se implice activ în evaluarea şi realizarea politicelor educaţionale.
Statistica arată că de la an la an scade numărul elevilor. Datele oficiale demonstrează că unui profesor îi revine câte zece elevi, iar educatorului câte 9 preşcolari. În ansamblu, în raion, numărul elevilor se reduce anual cu aproximativ 150 de persoane.