Steagul lui Ștefan cel Mare, la Samașcani

Dublă sărbătoare pentru locuitorii satului Samașcani, raionul Șoldănești. De Duminica tuturor sfinților, marcată în prima duminică după Duminica mare, la biserica Nașterea Maicii Domnului din localitate a fost sfințit steagul cu chipul sfântului Gheorghe, cu care mergea în lupte Ștefan cel Mare, și letopisețul voevodului, încrustat în piatră.
Zeci de creștini din partea locului, dar și din satele megieșe au asistat la liturghia de duminică. Oamenii s-au grăbit să participe la evinimentul divin ”Lumină din Lumină”, consacrat memoriei domnitorului Ștefan ce Mare.
Cu flori și cuvinte bune, și mic, și mare au venit în curtea bisericii pentru a-l lăuda pe Domnul. Cu această ocazie, au fost sfințite carea și steagul de luptă al lui Ștefan cel Mare și Sfânt, instalate în curtea bisericii din Samașcani.
Prin organizarea acestui eveniment duhovnicesc, parohul bisericii, Mihai Făgurel, este convins că va încuraja creștinii la fapte demne de înaintașii noștri, va fi o pildă și pentru viitoarele generații.
La sărbătoare au fost prezenți un sobor de preoți în frunte cu protopopul de Șoldănești, Vasile Rotari, și Iurie Prisăcari, președintele interimar al raionului Șoldănești.
Pentru activitate sârguincioasă spre binele și mărirea sfintei Biserici Ortodoxe din Moldova, unui grup de creștini i-a fost înmânate diplome.
După cum a fost menționat la eveniment, biserica Nașterea Maicii Domnului din satul Samașcani este unicul în raionul Șoldănești lăcaș sfânt în curtea căruia a fost înălțat un ansamblu de monumente între care bustul lui Ștefan cel Mare și macheta bisericii din localitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.