Beneficiarii Azilului de bătrâni şi persoane cu dizabilităţi din Şoldăneşti sunt indignaţi că li s-a încălcat dreptul la alegere la scrutinul din toamna anului trecut. Cei aproape 30 de cetăţeni de aici nu au putut vota pentru că la ei nu a ajuns urna mobilă. Oamenii speră că cel puţin la alegerile locale îşi vor putea exercita dreptul constituţional.
Oamenii de la azil sunt îngrijoraţi că au rămas zile numărate până la ziua alegerilor, iar ei nu ştiu cu ce promisiuni vin viitorii primari. Chiar dacă îşi petrec timpul doar în încăperile azilului, ei susţin că nu sunt indiferenţi faţă de soarta oraşului. Beneficiarii instituţiei speră să nu se repete situaţia din toamna trecută, când factorii electorali nu au mai venit la dânşii.
Fiodor Belîi: Eu am 9 ani de când stau la Azil. Am votat de mai multe. Stau la pat şi nu mă pot deplasa. De obicei veneau la mine şi îmi dădeau buletinul de vot. Eu puneam ştambila la partidul ales şi băgam lista în urnă. Toamna trecută nu a fost nimeni cu urna şi eu nu am putut vota. Am vrut dar nu s-a primit.
Anastasia Chilimari: Am vrut să votez dar n-am votat. Nu a fost nimeni. Nu ştiu pricina.
Oamenii de la azil sunt îngrijoraţi că nu ştiu cine sunt aspiranţii la funcţia de primar de Şoldăneşti. Unii au auzit câte ceva de la radioul şi ziarul local dar aceste informaţii sunt insuficiente, spun ei. În cadrul unei întrevederi, Tudor Iaşcenco, directorul ziarului regional Cuvîntul, a informat oamenii despre numele concurenţilor electorali. Bătrânii au spus că ar vrea să cunoască şi biografia fiecărui candidat în parte.
Anastasia Chilimari: Nu ştiu pe cine să aleg. Nu a fost nimeni şi nu ne-a spus nimic. Nu cunosc cine vrea să fie primar.
Mihail Burduja: Eu vreu să votez dar nu ştiu pe cine. Îi cunosc doar pe Nicolae Roman şi pe Nina Florea şi mai ştiu pe cineva dar nu-mi amintesc. Până când nimeni nu a venit pe la noi să ne spună de alegeri.
Fiodor Belîi: Nu cunosc cine sunt candidaţii pe oraş şi raion. Nu a fost nimeni.
Beneficiarii azilului insistă că nu vor să fie marginalizaţi şi cer să le fie exercitat dreptul la vot. Pentru ei, alegerile sunt foarte importante.
Fiodor Belîi: Alegerile locale sunt mai importante decât cele parlamentare pentru că tot depinde de talpă.
Bătrânii spun că rar se adresează cu probleme la administraţia publică locală din localitate. Totuşi, ei au câteva doleanţe la viitorul primar.
Petru Andronic: Am vrea să primim suport financiar pentru lecuirea dinţilor. Noi toţi avem probleme cu dinţii iar tratamentul e foarte scump. Noi suntem scutiţi de mai multe plăţi dar la stomatolog plătim ca ceilalţi. Înţelegem că e cu plată că aşa este peste tot. Pentru asta ne-ar trebui ajutor financiar.
Deşi au multe probleme sufleteşti, căldura şi condiţiile bune din centrul de plasament îi ajută. Oamenii spun că au tot ce-şi doresc la azil. În fiecare lună primesc 25% din pensie şi o folosesc după bunul lor plac.
Mihail Burduja: Este foarte bine aici. Asistentele au grijă de noi. Ne spală şi ne hrănesc. Uneori prea mult ne hrănesc. Chiar azi dimineaţă am aruncat terciul din farfurie că eu nu mănânc atâta cât îmi dă, tocmai o porţie întreagă.
Felicia Catrinici, directorul azilului spune că depune tot efortul pentru a uşura traiul bătrânilor şi al persoanelor cu dizabilităţi. Pentru aceasta profită de orice ajutor care le este acordat. Graţie acţiunilor filantropice ale mai multor organizaţii de peste hotare, la azil a fost adus echipament medical pentru fizioterapie.
Felicia Catrinici, directorul Azilului din Şodăneşti: Oamenii ăştia şi aşa sunt necajiţi de soartă. Sunt şi tineri care au pierdut echilibrul dintre fizic şi intelectual. Ei au nevoie de ajutor şi noi vrem să le îndulcim viaţa. Am apelat la olandezi şi ne-au oferit diverse echipamente medicale pentru recuperare. Seara, beneficiarii vin aici şi se relaxează. Pentru cei cu probleme locomotorii sunt vibratoare pentru masaj. O femeie avea probleme de sănătate la picioare şi s-a tratat cu băi speciale. Dacă am fi cumpărat noi toate acestea ar fi trebuit să scoatem din buzunar peste 100 mii de lei.
La Centrul de plasament pentru bătrâni şi persoane cu dizabilităţi din Şoldăneşti sunt 24 de oameni, şapte dintre care sunt ţintuiţi la pat. Potrivit Feliciei Catrinici, în perioada rece a anului aici sunt adăpostite până la 30 de persoane.