„Revenire la Coşerniţa Sorocii şi oamenii ei”. Aşa este intitulată cartea, scoasă de sub tipar şi semnată de Tudor Iaşcenco şi Tudor Ţopa. Autorii oferă cititorului biografia satului Coşerniţa din raionul Floreşti. Filele acesteia conţin informaţii valoroase despre istoria localităţii şi oamenii din sat. Cu ocazia lansării cărţii, semnatarii s-au întâlnit în Coşerniţa cu protagoniştii lor şi au depănat amintiri.
La eveniment, au participat mulţi dintre coautorii cărţii. Aceştia sunt personalităţii notorii originare din sat sau oameni simpli şi harnici care prin munca şi dăruirea lor au contribuit la dezvoltarea şi promovarea localităţii.
La întâlnirea cu jurnaliştii a venit şi interpreta de muzică populară Natalia Munteanu, născută în Coşerniţa. Cântăreaţa a povestit celor prezenţi despre baştina sa, pe care recunoaşte că o iubeşte şi nu o va da uitării niciodată.
În cele 300 de pagini ale cărţii „Revenire la Coşerniţa Sorocii şi oamenii ei”, autorii amintesc şi despre problemele cu care s-au confruntat oamenii din partea locului. Îndeosebi răscolesc sufletul ultimele două destine, despre Vasile Cojocaru şi Terinte Repede, un invalid şi un întemniţat benevol pe termen de 54 de ani. Vasile Cojocaru a fost considerat meşterul satului. Dibăcia şi talentul acestuia sunt recunoscute de consăteni, cu atât mai mult că bărbatul nu avea ambele picioare.
Pe parcursul ultimilor şapte decenii, din satul Coşerniţa au ieşit mai multe personalităţi de referinţă, cunoscuţi nu numai în Republica Moldova, dar şi peste hotarele ei. Este vorba de 14 doctori şi doctori habilitaţi în ştiinţă, incluisv Vasile Dubălaru, Toma Ghileţchi, Ion Cebotărescu, Nicolae Cojocaru, Grigore Dohotaru, Alexei Darie, compozitorul Anatol Chiriac, scriitorul Teo Chiriac, artista Nătăşiţa Munteanu, ex-deputatul şi omul de stat Pavel Dubălaru, generalul Simion Rusu, pedagogul emerit Nicon Ghileţchi, jurnalistul Tudor Iaşcenco, combatantul-martir Alexandru Leşcu.
Satul Coşerniţa, din câmpia Sorocii, anul acesta marchează 575 de ani de la prima atestare documentară. Arheologii consideră că pe acest loc a existat o aşezare umană încă acum peste 3000 de ani. Un timp, moşia satului Coşerniţa a aparţinut renumitului cronicar Miron Costin.