In contextul semnării şi implementării unui Acord de liber schimb cu Uniunea Europeană, ţara noastră a semnat în toamna anului 2014 un document similar cu Turcia, care are statut de candidat la integrarea europeană. Incapacitatea de a crea o alianţă majoritară după alegerile parlamentare din iunie curent, Acordul va fi ratificat de noul parlament ales în urma scrutinului anticipat doar la 1 noiembrie 2015. Oficialii de la Chişinău şi Ancara susţin că acest nou cadru de colaborare economică, va contribui la eliminarea barierelor în calea comerţrului şi accelerarea relaţiilor economice.
Turcia este candidat la aderarea la Uniunea Europeană de 16 ani. Unii susţin că şi după această lungă periodă şansele ei de integrare rămân a fi minime, or, până acum din cele 35 de capitole conforme criteriilor de la Kopenhaga, pentru negociere au fost deschise 14 şi doar unul a fost inchis.
Rezervele exprimate de oficialii europeni ţin de democratizarea societăţii, de integrarea şi respectarea drepturilor minorităţilor naţionale, de nerecunoaşterea genogidului armean, etc. Există, însă şi părerea că Europa creştino-catolică nu este deocamdată pregătită să accepte în clubul său o ţară mususlmană. Indiferent de motive şi consecinţe, cert este faptul că Turcia se dezvoltă cu paşi enormi. Serdar Mahmutogullari, şef de Direcţie la Agenţia de ştiri Anadulu, ne-a spus cu mândrie că Turcia în ritmul de dezvoltare a întercut mai multe ţări-membre UE.
Serdar Mahmutogullari, sef Directie, Agentia de stiri Anadulu
“Turcia este putin suparata pentru tergiversarea Bruxellesului. Dar trebuie sa recunoastem, ca in aceste ani, in rezultatul reformelor, tara noastra s-a schimbat foarte mult. Ea este europeana prin nivelul ei de dezvoltare. Integrarea europeana nu este un scop in sine. Noi putem afirma ca practic in toate domeniile, am mers pe aplicarea standardelor europene, ceea ce ne-a creat multe oportunitati noi.”
Dintr-o ţară cunoscută de moldoveni la începutul anilor 90 drept producătoare de mărfuri de o calitate dubioasă, cu preponderenţă în industria uşoară, astăzi Turcia produce de toate: de la fructe şi legume până la transport terestru, maritim şi aerian.
În 2014, volumul exporturilor a atins cifra de peste 157 miliarde de dolari, iar ritmul de creştere în 2013 a constituit 4 la suta.
Uniunea Camerelor de Comert….
“Partenerii principali ai producatorilor turci in 2014 au fost Germania, Irak, Marea Britanie, Italia, Franta SUA si Rusia. Exportul in tarile Uniunii Europene a crescut in perioada de referinta cu 9,2 la suta atingand volumul de 67,6 miliarde dolari. Cu 6,2 la suta a crescut si exportul in tarile din Orientul Apropiat. Tara noastra exporta produse tehtile, automobile si piese de schimp pentru ele, produse din domeniul apararii si aeronautic. Evident, o parte importanta din exporturi o constituie produsele agricole.”
Un rol important în această schimbare a Turciei este atribuită semnării, în 1995, a Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Întroducerea standardelor europene de calitate a deschis pentru producătorii turci noi oportunităţi de export.
Mahmut CEVIC, sef Directie Balcani si Europa de Est, TIKA
„In procesul de negociere cu Uniunea Europeana, Turcia a depus multe eforturi in diverse domenii pentru armonizarea legislatiei nationale cu cea europeana. Am reusit in proportie de 70 la suta. In prezent, un volum mare de export este directionat in tarile comunitatii europene. Daca ne referim la produsele agricole, jumatate din cea ce producem merge pe piata agricola. Noi am implementat sistemul european de calitate si normele de securitate alimentara, astfel an de an exporturile noastre cresc si nu doar pe piata europeana. Experienta acumulata de noi suntem gata sa o impartasim si Moldovei.”
La fel ca Moldova, Turcia este o ţară agrară. În acest sector activează circa o treime din persoanele apte pentru muncă. În pofida vulnerabilităţii acestui sector, Turcia s-a plasat pe locul 7 în topul producătorilor mondiali de legume-fructe. Volumul anual de legume şi fructe colectate se ridică la circa 50 de milioane tone. Mahmut Cevic, şeful departamentului Balcani şi Europa de Est al Asociaţiei de Dezvoltare TIKA, susţine că Moldova ar trebui să-şi schimbe paradigma, dar să-şi păstreze pământurile în proprietate.
Mahmut CEVIC, sef Directie Balcani si Europa de Est, TIKA
“Moldova are parte de terenuri agricole foarte fertile. Cred ca ar trebui sa-si orienteze atentia spre productia ecologica, care este destul de solicitata.
Stiu ca sunt foarte solicitate nucile din Moldova, dar cred ca ar fi bines a va ganditi si la faptul, ca ati putea sa le exportati procesate. In acest caz veniturile vor creste. Din experienta noastra am putea sa va spunem ca se merita sa investiti in productia de procesare. Politicile agrare in opinia mea, trebuie sa fie axate si pe pastrarea terenurilor in proprietate. E bine ca voi insiva sa prelucrati pamantul, sa cresteti produsele sis a le exportati”.
Relaţiile diplomatice dintre Moldova şi Turcia au fost stabilite în 1992. Tot în acel an a fost creată Agenţia Turcă de Dezvoltare TIKA, care puţin mai târziu a venit în Moldova. În anii ce s-au scurs, TIKA, la solicitarea autorităţilor centrale şi locale, a realizat zeci de proiecte, ce în de renovarea Caselor de Cultură, a grădiniţelor, şcolilor şi Centrelor Medicale. A instalat apeducte şi sisteme de canalizare, a desfăşurat diverse programe de instruire.
Mahmut CEVIC, sef Directie Balcani si Europa de Est, TIKA
“Facand o analiza am proiectelor realizate de TIKA in Moldova, am atras atentia ca, costul doar a trei dintre acestea este de 7,5 milioane euro. Annual, insa realizam zeci de proiecte. Potrivit calculelor noastre in anii urmatori suma anuala a investitiilor va creste pana la 15-20 de milioane de euro, dintre care 200-300 mii de euro vor fi directionate spre implementarea microproiectelor. Daca vor exsita si alte solicitari din partea structurilor din Moldova, suntem deschisi sa le examinam”.
Turcia este unul dintre actorii important pe arena internaţional, fiind membră NATO, OECDE, Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi membră a grupului G20.